DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Verstappen három díjjal tarolt az FIA-gálán

Péntek este tartották az FIA hagyományos év végi díjkiosztóját Párizsban, ahol az egyes szériák legjobbjait jutalmazták. A rendezvény egyik legnagyobb nyertese az F1-es újonc Max Verstappen volt.

A párizsi Lido színház adott otthont az FIA 2015-ös év végi díjkiosztó gálájának, amelyre péntek este került sor. Az eseményen a szövetség alá tartozó összes bajnokság legjobbjai átvehették jól megérdemelt trófeájukat, kezdve a WEC-től az F1-en át egészen a WRC-ig. Az est egyik legfontosabb momentuma természetesen az volt, amikor Lewis Hamilton megkapta a Formula-1-es világbajnoki címért járó díjat: a Mercedes brit versenyzője harmadik alkalommal részesült ebben a megtiszteltetésben.

„Szinte képtelenség szavakba önteni, mit jelent számomra háromszoros világbajnoknak lenni” – nyilatkozta a díjátadón Hamilton. „Ez egy álom, egy hihetetlen érzés, és nagyon büszke vagyok a családomra, hogy mindent megtettek azért, hogy ma itt lehessek. Emlékszem, milyen keményen dolgoztak a szüleim, hogy áldozatokat hozzanak értem. Roppant hosszú út vezetett idáig: már 22 éve versenyzek. Az idei austini futam volt az egyik legkülönlegesebb verseny, amikor győzni tudtam és a bajnoki címet is bebiztosítottam: nagy büszkeséggel tölt el, amit elértem.”

A rendezvényen természetesen jelen volt csapattársa, Nico Rosberg is, aki a második helyért járó trófeát kapta kézhez, míg csapatuk, a Mercedes zsinórban második alkalommal vehette át a legjobb konstruktőrnek járó díjat. Az est legnagyobb F1-es nyertese ugyanakkor minden kétséget kizáróan Max Verstappen lett, aki három elismerést is bezsebelhetett első világbajnoki idénye után: ő lett az Év Újonca és az Év Személyisége, emellett pedig az Év Akciója is az ő nevéhez fűződött.

„Le vagyok nyűgözve, és elképesztően boldog vagyok, hogy három díjat is nyertem ezen a rendkívül fontos eseményen, ráadásul mindössze az első Formula-1-es szezonom után” – fogalmazott a fiatal holland. „Nagy megtiszteltetés elnyerni az Év Újonca címet, mivel a Versenyzők Bizottsága szavaz róla, és azt kell mondanom, az idei két negyedik helyem több, mint amire számítottam. Az Év Személyisége? Nem tudom pontosan, miért kaptam meg ezt a díjat, de jó érzés tudni, hogy a média kedvel engem!”

Verstappen idén számos bámulatos előzéssel kápráztatta el a szurkolókat, így nem meglepő, hogy a rajongók az egyik ilyen megmozdulását választották meg az Év Akciójának. A Toro Rosso ifjú versenyzőjét a Felipe Nasr ellen a Belga Nagydíjon, a Blanchimont külső ívén bemutatott manőveréért kapta meg harmadik díját, amelynek szintén örült a mindössze 18 éves pilóta, hiszen ahogy azt ismét elmondta, „igazán élvezi” az előzéseket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: