DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Raikkönen éjszakai élete - Abu Dhabi statisztikák

Hogyan került Lewis Hamilton győzelem nélkül is kapcsolatba a 44-essel, milyen különös összefüggés figyelhető meg Kimi Raikkönen idei dobogói között, és mennyire jól ismerhetjük a német himnuszt? Az Abu Dhabi Nagydíj statisztikai összefoglalójából kiderül.

Tavaly a Mercedes olyan elsöprő fölénnyel rendelkezett riválisaival szemben, ami után nehéz lett volna elképzelni, hogy ezt a szintet még tovább lehet fokozni. A csapat azonban 2015-ben megmutatta, hogy de, bizony lehet. Árnyalatnyival ugyanis 2014-nél is sikeresebbek voltak idén, ezzel számos korábbi - részben önmaguk által felállított - rekordot is megdöntöttek.

Dppi_00115020_845



Ilyen például, hogy a tavalyi 11-gyel szemben idén 12 kettős győzelmet szereztek, a tavalyi 701 után ezúttal 703 pontot gyűjtöttek (ráadásul most a szezonzáró nem számított duplán), és a tavalyi 12 helyett most 15 alkalommal sajátították ki az első rajtsort két autójukkal. Ja, és 32 dobogót szereztek a lehetséges 38-ből, ami szintén új rekord.

Nico Rosberg Abu Dhabiban zsinórban hatodik pole-ját és zsinórban harmadik győzelmét szerezte - ezzel mindkét tekintetben karrierje legjobbját érve el. Ráadásul ha a 2016-os szezon első két futamán is megnyerné az időmérőt, beállítaná Ayrton Senna egyhuzamban szerzett nyolc pole-ját, amitől Hamilton eggyel elmaradt az idény során.

Korábban három versenyzővel már megtörtént, hogy világbajnoki cím nélkül hat rajtelsőséget behúztak egyhuzamban, de végül Niki Lauda, Ayrton Senna és Nigel Mansell is bajnok lett az aktuális szezonban vagy a következőben.

Rosberg 22. rajtelsőségével már beérte Fernando Alonsót is, 14. győzelmével pedig többek között az a Graham Hillt, akinek halálos repülőgép-balesete pontosan 40 évvel a szezonzáró napja előtt történt.

12299142_1026261497432135_7845521486508667233_n

Lewis Hamilton zsinórban harmadszor végzett a második helyen, ilyet pedig korábban csak egyszer csinált, méghozzá F1-es karrierje legelején, amikor 2007-ben Sepang és Monaco között négyszer lett második.

Abu Dhabiban szokatlanul nagy feneket kerítettek az Egyesült Arab Emírségek függetlensége 44. évfordulójának, teletűzdelve a pályát az ennek emléket állító jelekkel. Kétségtelen, hogy a 44-es rajtszámú Hamilton 44. futamgyőzelmére készültek, amihez remek körítést adott volna ez a sok 44-es, de végül a szervezők nagy bánatára nem történt meg ez az együttállás. Hamiltonnak tovább kell várnia arra a bizonyos sikerre, és Abu Dhabiban csak annyi adatott meg neki, hogy a 44. körben futotta meg a verseny leggyorsabb körét.

Kimi Raikkönennel idén az a furcsaság esett meg, hogy mindhárom dobogóját a szezon három esti versenyén szerezte. Abu Dhabiban elért harmadik helyével pedig 80. dobogóját gyűjtötte, amivel ismét előnybe került a 79-cel rendelkező Vettellel szemben, és beérte Sennát az örökranglista 5. helyén.

Dppi_00115020_798

Fernando Alonso karrierje első olyan szezonját élte meg, amelyben csapattársa több pontot szerzett nála, hiszen csak 11-et gyűjtött Jenson Button 16-jához képest. Mindezt pedig azzal fejelte meg a spanyol, hogy Abu Dhabiban elért 17. helyezésével mindenkori legrosszabb célba érkezési pozícióját jegyezte a McLaren tragikus szezonjának végén.

Akárcsak 2014-ben, ebben a szezonban is két csapat és három versenyző osztozott az összes győzelmen - két egymást követő évben ilyen most történt először. A Mercedes az év során megszerezhető pontok 86,05%-ával sétált el, és csak Vettel tudott hozzájuk stabilan közel kerülni - ez a trió 9 dobogón osztozott, és a német volt az is, aki megakadályozta, hogy a Mercedes a szezon összes pole-pozícióját behúzza. Erre a tettre még soha egyetlen csapat sem volt képes, hiszen bármilyen dominánsak is voltak, egy valaki mindig elcsent előlük egy rajtelsőséget.

A szezon arról is gondoskodott, hogy aki még mindig nem tudta a német himnusz dallamát, immár biztosan a fejébe vésse, hiszen minden egyes futam dobogóján felcsendült. Sőt, ami még megdöbbentőbb, a legutóbbi 52 futam során, azaz a 2013-as Monacói Nagydíj óra csak három díjátadón nem hangzott el a Deutschlandlied.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: