DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Alonso kihagy egy évet, majd 2018-ig marad?

Ez a furcsa spekuláció látott napvilágot Abu Dhabiban, amely egyenesen a McLaren fejétől, Ron Dennistől származik. Fernando Alonso beismerte, szóba került az ötlet.

A spanyol pilóta három esztendőre írt alá a McLaren-Honda csapatához, azaz 2017 végéig marad a csapatnál. Ennek ellenére jövője nem garantált: a Japán Nagydíjon maga a versenyző nyilatkozott úgy, nem tudja, hogy a következő szezonban is a mezőnyben lesz-e – a háttérben a csapat gyenge teljesítménye áll, Alonso pedig nem akar még egy olyan dühítő szezont, mint az idei, amely alaposan próbára tette tűrőképességét.

Ron Dennistől, a McLaren csoport elnök-vezérigazgatójától azt várnánk, hogy határozottan hangoztassa, Alonso velük lesz a következő évben és utána. Ennek ellenére Abu Dhabiban úgy nyilatkozott, nem tudja, mi lesz 2016-ban, aztán ő maga állt elő egy vad lehetőséggel. „Egészen biztos, hogy a McLarennél hagyja abba a pályafutását. Nyitott vagyok bármire, felmerült például egy év kihagyás lehetősége is” – idézi Dennist a motorsport.com.

Azaz nem kizárt, hogy ha a McLaren nem javul a következő év kezdetéig, Alonso úgy dönt, hogy kihagyja a 2016-os szezont, hároméves szerződését pedig 2017-ben és 2018-ban tölti ki. Az ötlet eleve abszurd, hiszen szimplán a tesztek alapján szinte lehetetlen megítélni egy autó képességeit, ahogyan a múltban számos első versenyen történt meglepetés bizonyította.



Ezzel ért egyet Fernando Alonso is, aki meglepődött, amikor Dennis megjegyzéseivel szembesítették. „Ott leszek a rajtrácson, ott leszek. Nem beszéltem vele, ezért nem hiszem, hogy igaz lenne. Mindig ugyanaz történik: ha Ron vagy egy másik versenyző mond valamit, megkeresnek engem, és ki kell találnom, vajon mit akartak mondani. Nem tudom, hogy Ronnak ezzel mi állt szándékában” – fogalmazott Alonso.

Alonso az Abu Dhabi Nagydíjat, melyre a csapat csupán tesztként tekint, és már 2016-os alkatrészeket vet be, a 17. rajtpozícióból kezdheti meg, miután a Q1-ben defektet szenvedett. Jenson Button 12. rajtkockája azonban biztató előjel lehet a holnapi versenyre nézve.

„Kegyetlen a hétvége talán legkritikusabb pontján így járni, az utolsó Q1-es nekifutásnál. Balszerencsés, mert nagyon versenyképesnek tűntünk, és az autó látszólag jól teljesít itt. A verseny nehéz lesz a végsebesség terén való nagy lemaradásunk tekintetében, de a célom, hogy jól rajtoljak, jó stratégiát válasszak, és nyerjek pár pozíciót. Meglátjuk, mire leszünk képesek holnap” – értékelt óvatosabban Alonso a McLaren közleményében.

Frissítve:

Azóta csak kibújt a szög a zsákból, és míg eleinte Alonsónak fogalma sem volt, mit akarhatott mondani Dennis, mikor kertelés nélkül rákérdeztek, már emlékezett rá, hogy az év korábbi szakaszában valóban szóba került közte és főnöke között ez a lehetőség.

„Sok mindenről beszéltünk, őrült ötletekről, de nem az évnek ebben a szakaszában. Minden figyelmünk a következő szezont övezi, az autónk tempójával kapcsolatban pedig sokkal pozitívabbak az érzéseink, mint három-négy hónapja. Tehát úgy négy-öt hónapja eshetett róla szó utoljára. Ha kivennék egy év szabadságot, az ideit vettem volna ki. De folytatom a versenyzést, folytatom a harcot, még a dombon is feltoltam az autót, hogy a bokszutcába jussak” – mondta Alonso, az év egyik emlékezetes pillanatát, a Magyar Nagydíj időmérőjét felidézve. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: