DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Motorszabályról tárgyalnak a gyártók a héten

Az F1-ben érdekelt négy motorgyár és az FIA csütörtökön ül össze, hogy az idény közbeni motorfejlesztés lehetséges engedélyezéséről, valamint a befagyasztott elemek listájáról beszéljen.

Csütörtökön a Formula-1 négy motorszállítója, a Mercedes, Ferrari, Renault és Honda az FIA-val találkozik, hogy a 2016-ra érvényes motorszabályok lehetséges megváltoztatásáról beszéljenek, számolt be a motorsport.com szakoldal. A találkozón csapatfőnökök és a motorszállítók vezető beosztású képviselői egyaránt jelen lesznek.



Idén engedélyezték a szezon közbeni motorfejlesztést, amelyet egy kiskapu tett lehetővé, jövőre viszont betiltanak. A gyártók célja, hogy a szabályok segítsék az erőviszonyok kiegyenlítését. Érthető, hogy a nagy lemaradásban levő Honda és Renault, valamint a Mercedes első számú üldözője, a Ferrari örülne leginkább az enyhítésnek, míg a német gyártó a változás útjába állhat. A motorsport.com szerint azonban ők is hajlanak arra, hogy bizonyos fokig segítsék az ellenfeleket. Helyzetük kettős, mivel nekik is meggyőződésük, hogy a Honda és Renault lemaradása nem tesz jót a sportnak, ugyanakkor az engedmények magukban hordozzák a veszélyt, hogy a Ferrari beéri őket.

Egy másik kényes pont a motor szaksajtó által „fekete doboz”-nak hívott területe: ezek olyan alkatrészek, amelyek mindenfajta módosítása tiltott, még fejlesztési zsetonokkal is, számuk pedig évről évre bővül. Az egyik ötlet szerint a „fekete doboz”-t teljesen el kellene vetni jövőre. Emellett lehetséges, hogy a költségsapka és ügyfélcsapatoknak biztosított olcsóbb motorok elképzelése is megvitatásra kerül.

A gyártók közt egyöntetű megegyezésre lesz szükség, hogy bármely módosítás az F1 Bizottság elé kerüljön, ahol szintén minden csapatnak jóvá kell hagynia azokat. Kérdéses viszont, sikerül-e megegyezni: tavaly a szezon közbeni fejlesztés kérdésében nem sikerült, hogy végül mégis engedélyezték, az a Ferrari által talált kiskapunak köszönhető.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: