DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Mi lesz a friss GP2-bajnok sorsa jövőre?

A McLaren reménysége, Stoffel Vandoorne Szocsiban elhódította a GP2 idei bajnoki címét, de nem tudni, hogy lesz-e helye jövőre az F1-es mezőnyben - az már biztos, hogy nevelőcsapatánál biztosan nem.

Ugyan még néhány hely kiadó a Forma-1 2016-os rajtrácsán, egyelőre valószínűtlennek tűnik, hogy Stoffel Vandoorne jövőre megejti F1-es debütálását - annak ellenére, hogy Eric Boullier mind a négy, McLaren kötelékébe tartozó pilótára azt mondta, hogy ott lesznek a mezőnyben. Fernando Alonsónak élő szerződése volt, Jenson Buttonnal pedig nemrég hosszabbítottak, így a wokingi gárda, mint első számú opció, kiesett a lehetőségek közül.



A legkelendőbb ülés valószínűleg a kettes számú Lotus/Renault lesz Pastor Maldonado mellett, hiszen Jolyon Palmer hiába teljesített idén számtalan tesztet a csapattal, semmi sem garantálja, hogy versenyzői szerződést fog kapni. Esete hasonlatos Vandoornéhoz, hiszen egészen vasárnapig ő volt a GP2 regnáló bajnoka, és abban a szellemben igazolt Enstone-ba, hogy 2016-ban már versenyezni fog.

Egy hely még kiadó a jövőre debütáló Haas-nál, de ha nem Esteban Gutierrez, akkor más, Ferrarihoz tartozó pilóta kaphatja meg az ülést, és ugyanez a helyzet a Manornál is, ahol a Mercedes ültetheti be egy, vagy több protezsáltját. Vandoorne így hiába teljesített fenomenálisan 2015-ben, több pályatársához hasonlóan ő is kiszorulhat az F1-ből.

„Még semmi sincs eldöntve, de optimista vagyok” - nyilatkozta a belga a brazil UOL Grande Premio című lapnak. „Úgy hiszem, van esélyem bekerülni néhány csapathoz, és mivel már megszereztem a GP2 bajnoki címét, már nyomás nélkül foglalkozhatok ezzel,. Az év elejétől tudtam, hogy a fő célom a kategória dominálása lesz - nagyszerű érzés, hogy meg tudtam felelni az elvárásoknak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: