DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A többiek kényszerítik távozásra a Red Bullt?

Adrian Newey szerint gyakorlatilag a Ferrari és a Mercedes döntött úgy, hogy legyen vége a Red Bull F1-es pályafutásának, a Renault a történtek után már nem opció számukra.

A Red Bullnál jelenleg a technikai igazgatói pozíciót betöltő Newey elmondta, erőforrás hiányában egyszerűen kiszorulnak a sportból. „Valószínűleg kikényszerülünk a Formula-1-ből” – mondta Newey a Reutersnek. „A Mercedes és a Ferrari visszautasítottak minket. A Renault-val sajnos már a végéhez közeledik a szerződésünk. Már megvolt a házasságtörés, szóval nincs motorunk.”

Newey



A szakember hozzátette, az FIA-nak lett volna a feladata, hogy tegyen azért, hogy a motorok ne váljanak a versenyzés kulcsává – szerinte túl nagy szerep jut az erőforrások teljesítményének. „A szabályok keretei között az aggregátokat egyensúlyba lehet hozni valamennyire, hogy kisebb legyen a teljesítménykülönbség, de az FIA nem hajlandó erre. Olyan helyzetbe kell kerülni, hogy mindenkinek lehetősége legyen egy motorra, ami jó – ha néhány százalék különbség van köztük, az oké, de ha tíz százalék, az már nem.”

Newey elmondta, nem csupán az ezzel kapcsolatos szabályokkal elégedetlen az F1-ben – szerinte vannak más területek is, ahol módosítani kellene a regulákon, ezzel hozzájárulhatnának ahhoz, hogy szorosabb küzdelem alakulhasson ki a mezőny tagjai között. „Mérnökként több rugalmasságot szeretnék a kasztnit érintő szabályok körül, így a csapatok előnyt kovácsolhatnak a találékonyságukból és kreativitásukból.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: