DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

„Egyszer meg kell szüntetni a szélcsatornát”

A Mercedes technikai igazgatója, Paddy Lowe szerint eljön az az idő, amikor az F1 szélcsatornák nélkül fog működni, azonban erre még mindenképpen várniuk kell a csapatoknak.

A Stratégiai Munkacsoport nemrégiben felvetette, hogy a jövőben megszüntetnék a szélcsatornákat, ám ez meglehetősen nagy vihart kavart a paddockban. Paddy Lowe ennek ellenére úgy gondolja, van jövője az ötletnek, azonban nem egyik pillanatról a másikra jön el a váltás ideje. „Azt hiszem, eljön majd az a nap, amikor nem fogjuk többé használni a szélcsatornát, mert az új technológia egyre jobbá válik, de azt hiszem, ez még messze van – sok-sok év kell ehhez” – mondta Lowe.

 Paddy Lowe



A Mercedes szakembere hozzátette, fontos tényezőket kell figyelembe venniük, amikor döntést hoznak ebben a kérdésben: „Azt hiszem, biztonsági szempontból nyomós oka van a használatának. Láthattuk már máshol, hogy nagy sebességnél az autók instabillá válnak. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a versenygépek megfelelőek ebből a szempontból – jelenleg a szélcsatorna az egyetlen eszközünk erre.”

A szélcsatorna betiltásának egyértelmű célja a költségek csökkentése, azonban Christian Horner szerint is várni kell még erre – habár ő egyértelműen támogatja az ötletet. „Azt hiszem, végső soron mindkét eszköz szimulációra szolgál, és a szélcsatorna működtetése nagyon drága a CFD-hez (számítógépes folyadékdinamikához) képest. Egy napon utóbbi elég erőssé válik ahhoz, hogy helyettesítse az előbbit. Kérdés, hogy mikor?” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: