DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Rossi állítja, Amerikában is értenek az F1-hez

A Formula-1-ben tudják, az Egyesült Államok autósport-rajongó közösségével óvatosan kell bánni, mert hazájukban másfajta versenyzési értékekhez vannak hozzászokva, mint amit ők kínálnak számukra.

Az USA két fő versenysorozata, az IndyCar és a NASCAR is elsősorban a közönséget szolgálja, a szabályokkal a csatákat segítik, és elképzelhetetlen lenne bárkitől is olyan dominanciát látni, mint amelyek a Red Bull és a Mercedes révén rányomták bélyegüket az F1 elmúlt éveire.

A 2005-ös indianapolisi gumibotránnyal aztán a királykategória egy időre el is idegenítette magától az amerikai nézőket, de a sport ebben az évtizedben igyekszik ismét nyitni a komoly vásárlóerővel bíró kontinens felé. Immár ismét futamot rendeznek az USA-ban, jövőre már saját csapata is lesz az országnak, pár hete pedig ismét van versenyzőjük is Alexander Rossi személyében.

Dppi_00115014_005



Egyes vélemények szerint nem túl szerencsés, hogy Rossi a Manornál debütált, amely csapatnak a rajtrácson és a leintésnél is bérelt helye van az utolsó két helyen, hiszen a sorozatban nem túl járatos amerikai nézők számára negatívan csapódhat majd le, hogy saját versenyzőjük a mezőny végén kullog, de a 24 éves pilóta szerint ilyen reakcióktól nem kellene tartani.

„Én ennek az egésznek még az élvezeti szakaszában járok, és szerintem a rajongók is így vannak ezzel, szóval nem hiszen, hogy Austinban érdekelni fogja őket, hol leszek a mezőnyben” - mondta Rossi a crash.net weboldalnak. „Már önmagában az a tudat is elegendő lesz, hogy egy amerikai ott van a Formula-1-es mezőnyben.”

„Úgy gondolom, az emberek nagy része érti a sportot és tisztában vannak vele, hogy a helyzetünkből adódóan olykor nem lehetünk az élmezőny közelében. A Formula-1 egyszerűen így működik. Szerintem senki sem számít arra, hogy megjelenek, és azonnal felállhatok a dobogóra vagy egyáltalán a pontszerzés közelébe kerülök.”

Az F1 2015-ös szezonjában eddig 9 pilótának sikerült elérnie a dobogót, és ez a szám valószínűleg már nem is emelkedik tovább. Ezzel szemben az IndyCar idei 16 futamán összesen 19 versenyző tette tiszteletét az első három között.

Az USA közönsége 2007 óta először drukkolhat majd az F1-ben hazai pályán hazai versenyzőnek. Nyolc évvel ezelőtt Indianapolisban Scott Speed a 13. helyen hozta be a Toro Rossót, de ennél jobbra egyelőre az ország új reménységétől sem számíthatnak a jövő hétvégi USA Nagydíjon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: