DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Button: Nekünk nem Le Mans-ban van a helyünk

A korábbi világbajnok szerint Bernie Ecclestone ezért tette a bakui nagydíjat a 24 órás hétvégéjére. Jenson Button véleménye az új F1-es versenynaptárról, amelyet a csapatok számára megterhelőnek tart.

Az FIA a héten adta ki a Formula-1 2016-os versenynaptárát, amely a korábbi, áprilisra tervezett kezdés helyett március 20-án indul, és november 27-én ér véget – a köztük levő időszakban pedig 21 állomásból tevődik össze, zsúfoltságát jellemzi, hogy júliusban négy versenyhétvégét is tartanak. Jenson Button szerint a szezon sűrűsége megterhelő, de nem a pilóták, hanem a személyzet számára.

„Ami minket illet, rendben van, mi csak utazgatunk, nincs vele probléma” – kezdte Button az Auto Express lapnak. „A csapatok azonban nehéz helyzetbe kerülnek. A szerelőknek nem könnyű fenntartani egy kapcsolatot, ha a Formula-1-ben dolgoznak, jövőre azonban még kevésbé lesz az. Fáradtak lesznek, sajnálom a fiúkat. Remélhetőleg megértik, hogy ez már túl sok. Máskülönben túl nagy lesz a jövés-menés a sportban, senki sem marad sokáig egy csapatban” – vont le messzemenő konzekvenciákat Button.



„A korábbi évkezdés azonban jó dolog, mivel a menetrendet kicsit jobban szét lehet tördelni” – vont le egy pozitívumot a McLaren versenyzője. Kitért a friss versenynaptár egyik vitatott pontjára, az azerbajdzsáni Európa Nagydíjat ugyanis a Le Mans-i 24 órás hétvégéjén tartják, ez pedig megakadályozza, hogy az idei győztes, Nico Hülkenberg megvédje címét. „Bernie egyértelművé tette, hogy a Formula-1-es versenyzőknek nincs helyük más szériában, csak a Formula-1-ben. Mostantól nem indulhatsz Le Mans-ban” – tette hozzá Button.

A brit pilóta maga is érdeklődött a hosszútávú versenyzés iránt, amíg be nem jelentették 2016-os maradását a McLarennél, szóba került a WEC-re váltás. „Mindenki úgy gondolja, hogy Le Mans izgalmas. Óriási csapatmunka, és óriási eredmény egy 24 órás versenyt megnyerni. Lényegében egy egynapos nagydíjról van szó, padlógáz végig. Sok mindent végre akarok hajtani a jövőben – de egyelőre még nem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: