DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Honda: Nem mentünk meg senkit

Miután a Ferrarival is lassan haladnak a tárgyalások, a Honda is felmerült a Red Bull fiókcsapatának 2016-os F1-es motorszállítójaként. Ám az energiaitalosok kezében is van még egy ütőkártya.

Egyre nagyobb bajban a Red Bull és a Toro Rosso, hiszen október kezdetével még mindig nem tudtak motorszállítói megállapodást kötni senkivel, így egy csapásra négy autó sorsa kerülhet veszélybe a következő évre. A Renault-val felbontották a szerződésüket, a Mercedes a Manort választotta helyettük, a Ferrarival pedig hetek óta nem közelednek egymáshoz az álláspontok, miközben az idő pereg, ami különösen a faenzai alakulatot hátráltatja a felkészülésben.

Óhatatlanul is felmerült a mezőny negyedik motorszállítójának, a Hondának a neve, amely mentőövet dobhatna a Toro Rossónak, ezzel a Ferrari válláról is levéve némi terhet, hiszen ez esetben nem kettő, hanem a Red Bull révén csak egy új partnerrel kellene számolniuk. Yasuhisha Arai, a Honda F1-es programjának vezetője azonban elzárkózott attól, hogy már jövőre új partnert keressenek a McLaren mellé, ezt pedig most a gyártó szóvivője is megerősítette.

Dppi_00115010_694



„Mint azt Arai-san korábban már elmondta, a Hondának nincsenek olyan tervei, hogy egy második csapatot is ellásson a következő évben, és ez továbbra sem változott” - nyilatkozta a szóvivő a Motorsport.com oldalnak.

„A Honda az F1-be való visszatérése óta hangoztatja, hogy a közeljövőben nyitott lesz más csapatok ellátására, azonban már túl közel járunk a 2015-ös szezon végéhez, így valószínűtlen, hogy bárki mással is partnerségre lépjünk 2016-ra. Az új hajtáslánc és az új karosszéria mindkét fél részéről extra figyelmet és fejlesztéseket követel.”

Ezek után a Red Bull két csapatának még mindig a Ferrari marad a legjobb, ha nem az egyetlen esélye arra, hogy jövőre is ott legyenek a mezőnyben. A vita a hírek szerint arról folyik, hogy az olaszok nem akarják a legfrissebb motorjukat odaadni egyik legfőbb riválisuknak, ehelyett egy 2015-ös változatot kapnának jövőre, amit viszont a Red Bull nem akar elfogadni.

Azonban a jelenlegi szabály még úgy szól, hogy minden csapatnak az adott év elején az FIA által elfogadott motorokat kell használnia, tehát korábbiakhoz senki nem nyúlhat vissza. Ez alól idénre a szélsőséges körülmények miatt csak a Manor kapott felmentést, de a csapatok egy jövő évi szabálytervezetben már meg is fogalmazták, hogy 2016-tól egy évvel korábbi erőforrások is eladhatóak legyenek a partnercsapatoknak alacsonyabb áron. Ennek elfogadásához viszont minden csapat egyöntetű beleegyezésére van szükség, és noha eddig senki nem állt az ötlet útjába, a Motorsport értesülései szerint a Red Bull most mégis keresztbe tehet, ezzel kikényszerítve, hogy ha a Ferrari motort ad nekik, az mindenképpen a legújabb fejlesztés legyen. Persze az olaszok erre még mindig mondhatnának nemet.

A színfalak mögötti harc mindenesetre még koránt sem ért véget.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: