DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Nem lesz megállapodás az Olasz Nagydíjról?

Hiába bír nagy történelmi jelentőséggel Monza az F1-ben, Bernie Ecclestone megválik a versenyhelyszíntől, ha nem fizetik ki a kért összeget – a döntés a szervezők kezében van.

Monza jövője jelenleg kérdéses az F1-es versenynaptárban, a tárgyalások ugyanis már két éve elkezdődtek, azonban még nem született megegyezés azzal kapcsolatban, hogy lesz-e 2017-től Olasz Nagydíj. A vita okozója az, hogy Ecclestone 25 millió eurót kér a futam megrendezéséért – akárcsak más európai versenyhelyszínektől is –, a pálya azonban csak 15 milliót adna.

„Ez már két és fél éve húzódik, és rajtuk múlik, hogy meggondolják magukat” – mondta az F1 kereskedelmi jogait birtokló Ecclestone. „A lényeg, hogy mi eladunk valamit, és az ő döntésük, hogy megvásárolják-e azt. Az ár, amit kérünk tőlük, ugyanaz, mint más európai országokban. Ez nem kellene, hogy problémát okozzon, de nem tudtak megfelelően működni, ennek pedig sok oka van.”

 Bernie Ecclestone



A kérdésre, valószínűtlennek tartja-e, hogy meg tudnak egyezni a szervezőkkel, az üzletember így válaszolt: „Jelen pillanatban azt mondanám, hogy igen – az alapján, hogy nem akarnak fizetni. Nagyon jó megállapodásuk volt, amely hosszú évekre nyúlik vissza, és szeretnék is folytatni, de ez nem felel meg néhány embernek. Talán valami tetszett nekik a múltban, de a jövőben már nem.”

Matteo Renzi olasz miniszterelnök sem hagyta szó nélkül a Monza körül folyó vitákat, a politikus így nyilatkozott: „Hagyd békén Monzát! Ezt fogjuk mondani Ecclestone-nak. A Formula-1-nek nem csak a pénzen kellene múlnia, hiszen a történelemről is szól.” Az Olasz Nagydíjat 1950 óta csupán egyetlen alkalommal, 1980-ban rendezték Imolában, egyébként minden évben Monza látta vendégül az F1 mezőnyét. A kérdésre, jelentős veszteség lenne-e a sport számára, ha elveszítenék a történelmi helyszínt, Ecclestone így felelt: „Igen, természetesen. Most várnunk kell, majd meglátjuk.”

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: