DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ez lesz a Pirelli magyarázata a Vettel-defektre

A Pirelli közleményben tudatta, elvégezte Sebastian Vettel spái defektjének kivizsgálását, az eredményt pedig az Olasz Nagydíjon hozza nyilvánosságra. Egy lap már most tudja a részleteket.

A négyszeres világbajnok hátsó abroncsa a Belga Nagydíj utolsó előtti körében robbant fel – a versenyző és a Ferrari kirohanást indított a gumiszállító Pirelli ellen, akik helyzetét még kényelmetlenebbé teszi, hogy nem ez volt egyetlen meghibásodásuk a hétvégén, Nico Rosberg is hirtelen defektet szenvedett a második szabadedzésen.

„Vettel spái abroncsának technikai vizsgálata véget ért” – tudatta a Pirelli egy sajtóközleményben az Olasz Nagydíjat megelőző héten. „Az eredményeket Monzában hozzuk nyilvánosságra.”



A közlemény ennél több részletet nem árult el, de az olasz Autosprint lap állítólag hozzájutott a Pirelli eredményeihez. A sportújság arról írt, hogy a cég hétvégén bejelenti, nem az abroncskopás vezetett a következményekhez, hanem a pályán található törmelék okozta a defektet. Csaknem 60 másik abroncson találtak hasonló jellegű károsodást a belga verseny után.

Talán ez lehetett az oka, hogy a Pirelli a szokásosnál lágyabb gumikat visz a nagysebességű monzai pályára hétvégén. A Sauber mérnöke, Giampaolo Dall’Ara a következő magyarázatot adta a gumiszállító választására: „A közepes és lágy gumi jóval ésszerűbb választás, mint a közepes és kemény éveken keresztül. Új lehetőségeket nyitnak meg, ami a show-nak csak kedvezni fog” – mondta a szakember. A lágyabb keverékekkel vélhetően az egy kiállásos taktikát sem merik versenyzők megkockáztatni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: