DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

"Ha Kimi szót kér, arra oda kell figyelni"

Az évek óta az F1 versenyigazgatói posztját betöltő Charlie Whiting szerint mindig van a pilótáknak egy csoportja, amely felemeli a szavát, de általában különös figyelmet tanúsít Kimi Raikkönen iránt.

Charlie Whiting, mielőtt „átvenné” a mexikói pályát”, a GPUpdate.net-nek nyilatkozott, egyebek mellett arról, hogy milyen egy versenyzői eligazítás, és hogy láthatunk-e a közeljövőben LED-paneleket a versenyautókon.

„Manapság már megkérdőjelezhető az eligazítások fontossága. Csütörtökönként elküldök minden pilótának egy négyoldalas dokumentumot, ezt pedig a csapatok képviselőivel szoktam megtárgyalni, így nincs szükség ilyesfajta kapcsolattartásra a versenyzőkkel” - nyilatkozta a brit. „De ha mégis, akkor megvitatjuk az előző verseny kérdéses eseményeit, és lehetőségük van a pilótáknak megjegyzéseket fűzni a pályához az első két szabadedzést követően.”



Whiting szerint az ilyen megbeszéléseken van néhány pilóta, akik gyakran felemelik a hangjukat, de ha az általában szótlan Kimi Raikkönen mond valamit, annak mindenki kétszeres figyelmet tanúsít. „Van a versenyzőknek egy csoportja, akik mindig beszélnek, de persze változó, hogy kik. Viszont tudjuk, ha Kimi megszólal, az fontos, mert sosem mond semmit. De ha elég erősen van benne valami, annak hangot ad, amire figyelnünk is kell, mert ő azt úgy is gondolja. Néhány pilóta csak azért szólal meg, mert kötelességének érzi. Én szeretem Kimit, igazi sztár.”

A 63 éves versenyigazgató azt is elmondta, hogy elképzelhetőnek tartja a Forma-1-ben az IndyCarban és a Hosszútávú-világbajnokságon korábban bevezetett LED-paneleket. „Még nem ismerem, hogy milyen hatékonyak, igaz, mi is sokat dolgoztunk már ezen, elég csak a pálya melletti kijelzőkre gondolni. Ám az autókra helyezni őket egészen más téma. Valaki korábban előjött ezzel az ötlettel, amit ki is próbáltunk, de hogy őszinte legyek, nem igazán látszanak (Whiting itt Anthony Hamiltonra gondolt, akinek találmányát a Force India tesztelte nemrég - a szerk.).”

„Nem igazán voltak jók, szívesebben látnék olyanokat, amilyeneket a WEC-autókon használnak, azok szerintem jól festenének - például ha megjelenítené a pilóta nevének hárombetűs rövidítését, vagy a nemzeti zászlaját. Az a helyzet, hogy az ilyen dolgokkal nem haladnánk sokat előre, nem is lehetne erőltetni, de egy napon talán megvalósul majd” - tette hozzá Whiting.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: