DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Bottas: Okosabb döntéseket fogunk hozni

A finn F1-es versenyző akár vezethette volna a Brit Nagydíjat, de csapata előbb nem engedte előzni, majd a gumijai fogytak el - szerinte a jövőben bölcsebben fogják megítélni ezeket a helyzeteket.

Mindenki meglepetésére a két Williams zseniálisan hagyta faképnél a két Mercedest a silverstone-i start után, és amikor beállt az élen haladók sorrendje, Valtteri Bottas folyamatosan arra panaszkodott, hogy gyorsabb Felipe Massánál. A grove-iak ekkor még nem engedték neki az előzést, amikor viszont szabad utat kapott, akkor ő nem tudott próbálkozni elkopó abroncsai miatt. Az első kerékcsere-sorozat után aztán még visszább estek, az esős időszakban pedig olyannyira visszalassultak a fehér autók, hogy csak a 4-5. helyen zártak.



A Ferrarival szóba hozott finn szerint, ha hasonló szituációba kerülnek a jövőben, szinte biztos, hogy okosabban fognak cselekedni. „Megvolt a lehetőségem az előzésre a futam elején, de akkor még nem engedték” – idézte Bottast az Autosport. „Úgy gondolom, hogy különösen az első etapban sokkal gyorsabb voltam, ami látható volt Felipe bevezető körénél is, hiszen majd’ egy másodpercet hoztam rajta. De ilyenkor már könnyű ezt mondani. A csapat akkor azt gondolta, hogy helyesen cselekszik, ha befagyasztja a pozíciókat, mivel a csatával időt veszítettünk volna a Mercedeshez képest.”

„Az időzítés néha kulcsfontosságú az ilyen helyzetekben, hiszen amikor megkaptam az üzenetet, hogy előzhetek, már nem volt akkora előnyöm, mint eleinte. Az esőben aztán csak szenvedtünk, és nem tudtam megfelelő hőmérsékletre melegíteni a gumikat. Ha egyszer egy bizonyos tartomány alá esik az értéke, nagyon nehéz onnan visszahozni. Mi lett volna, mit tehettünk volna jobban – ezeket mindig elmondhatjuk, de végül is csapatként nagyon sokat tanultunk a nedves körülményekről és a stratégiai húzásokról. Az biztos, hogy a jövőben okosabbak leszünk az ilyen esetekben.”

Bottas hozzátette, hogy meglepte a csapat verseny eleji döntése. „Alapból engednek minket harcolni egymással a tavalyi malajziai eset óta [ahol Massa nem adta át neki a helyét – a szerk.], ami nagyszerű volt. De most különleges helyzetbe kerültünk, hiszen régóta nem vezettük már a versenyt első és második helyen – a biztosan jövőben jobbak leszünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: