DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Jövőre jöhet a szabad gumiválasztás

A Pirelli egyre inkább hajlik arra, hogy az F1-es Stratégiai Csoport terve alapján minden csapatnak megadja a szabad keverékválasztás lehetőségét a 2016-os szezonban.

Meglepő, de a Pirellivel a legtöbben nem az idei, de még nem is a következő szezonnal kapcsolatban foglalkoznak – nem véletlenül, hiszen ha Michelin megnyerőbb pályázatot nyújt be Bernie Ecclestone-nak, az olaszok hat év után távozhatnak az F1-ből. Ami viszont 2016-os téma, az a versenyek mihamarabbi izgalmassá tétele – a Stratégiai Csoport szerint ennek remek módja lenne, ha minden csapat maga választaná ki a négy rendelkezésre álló közül azt a két keveréket, melyeket az egyes hétvégéken fognak használni.



Nemrég a Pirelli hangot adott abbéli félelmének, hogy egy ilyen döntésnek komoly biztonsági vonatkozása van, emellett ha egy gárda véletlenül rossz lóra tesz, azt a cég imázsa is igencsak megszenvedheti – akárcsak a 2013-as Brit Nagydíj után, amikor mémek garmadája született a silverstone-i defektsorozatról. A helyzet az ominózus Stratégiai Csoport-megbeszélés óta kicsit megváltozott – egy hónapja a Pirellit még nem igazán vonták be a tárgyalásokba, Paul Hembery szerint hamarosan bejelenthetik a döntésüket.

„Mostanában igen sokat beszélünk a csapatokkal és az FIA-val egy olyan tervezetről, mely sokkal nagyobb választási skálát nyújt, és közben biztosítja, hogy nem fognak furcsa döntéseket hozni” – idézte a brit szakembert az F1i.com. „Reméljük, hogy a következő hetekben mindenkinek a tudomására hozhatjuk ezt, és ettől kezdve pedig folytathatjuk az előkészületeket a következő szezonra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: