DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Juniorprogrammal gyúr a Renault az F1-re?

A francia autógyártó sportigazgatója arról beszélt, feltámasztaná a fiatal versenyzői programot. Ez jó hír a Formula-1 rajongóinak, hiszen arra utal, hogy a Renault teljes kapacitásban visszatérhet.

Továbbra sem eldöntött a Renault sorsa a Formula-1-ben. Lehetséges, hogy a Red Bull-lal maradnak a következő szezonra – bár nem szűnő nyilatkozatharcuk láttán nehéz elképzelni –, ahogyan az is, hogy teljesen kiszállnak a királykategóriából, vagy éppen önálló csapatot indítanak, amely valószínűleg a Lotus megvásárlásával valósulhat meg. A Renault nemrég jelentette be, hogy megváltoztatja programját az utánpótlás-szériákban. A World Series by Renault 3.5 támogatásának beszüntetése mellett a francia cég új juniorprogram indításán gondolkodik, amely biztató előjele lehet a gyári csapat létrehozásának.

„Elég összevetni a versenyzői fizetéseket a Mercedesnél és a Red Bull- vagy Toro Rosso-féle csapatoknál” – mondta a motorsport.com-nak Cyril Abiteboul, a Renault Sport ügyvezetője. Utóbbi két alakulat mind a négy versenyzője saját nevelés, jóval kisebb fizetéssel, mint a Hamiltonhoz hasonló sztárok. A Renault-t vonzza a gazdaságos megoldás. „Ez megtanít minket egy leckére arról, hogy mit kellene tennünk, és hogyan javíthatunk azon, amit csinálunk.”



„Amit tudunk, hogy az együlésesek kategóriájában akarunk lenni, ha lehetséges, a csúcson az F1-gyel. De ezt jóval költséghatékonyabb módon kell tennünk, amely az üzletet szolgálja, és a marketingnek is sokkal jobbnak kell lennie, mint amilyen most. Nagy híve vagyok a versenyzői programoknak. Mi is működtettünk ilyet a múltban, habár talán kicsit ambiciózus volt a sok versenyző miatt.”

„Sokkal többen tisztában vannak azzal, hogy mi karoltuk fel Alonsót, mint azzal, hogy mi adtunk lehetőséget Lewis Hamiltonnak, hogy először vezethessen együléses autót” – hozott egy példát Abiteboul. Hamilton ugyanis Formula Renault-val kezdte pályafutását, mégis kevesen vannak, akiknek a brit korai éveiről a francia márka jutna eszébe. Ugyanez az indítéka, hogy a cég nem támogatja többet a Formula Renault 3.5-ös kategóriáját.

„Egy túl drága formátum rabjai voltunk” – magyarázta Abiteboul. A pletykák szerint a Renault a jövőben a Formula-2-es bajnokságban vállalhat szerepet, amely esetlegesen a GP2-vel egyesülhet. Abiteboul úgy fogalmazott, terveiket az FIA és GP2 közötti történésekhez igazítják.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: