DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Célegyenesben a bakui F1-es futam

Már csak a homologizációra várnak Azerbajdzsánban, ahol az előkészületek során lassan minden kocka a helyére kerül a jövő júliusi, első bakui F1-es Európa Nagydíj előtt.

2016. július 17-én újabb terület kerül fel a Forma-1 térképére Azerajdbajdzsánnal, ahol Európa Nagydíj zászlaja alatt fognak összecsapni a pilóták a főváros, Baku utcáin. A verseny első embere, Arif Rahimov szerint hamarosan minden készen lesz arra, hogy kevesebb, mint egy év múlva F1 autók hangja járja át a hat kilométeres aszfaltcsíkot. „A pálya vonalvezetését befejeztük” – nyilatkozta Rahimov a Motorsport.com-nak.



„Már csak néhány simítást kell végrehajtanunk, úgy, mint a biztonsági intézkedéseket néhány kanyarban, de hamarosan homologizálni lehet a helyszínt. Magyarországon találkoztunk Charlie Whitinggal, hogy megvitassuk a dolgokat, és hogy kikérjük a véleményét. Szerencsére minden rendben ment.” Rahimov hozzátette, hogy a bakui pálya számtalan lehetőséget fog kínálni az előzésre. „Az egyes kanyar előtt ott van egy hosszú egyenes, az komoly lehetőség rá, de máshol is vannak előzési pontok.”

 

A pálya körül 19000 fő tud majd helyet foglalni lelátókon, de a szervezők állóhelyeket is ki szeretnének alakítani a nagyobb látogatottság érdekében. Emellett azon is szerényen dolgoznak, hogy az Azerbajdzsánban eddig nagyjából ismeretlen motorsportot még népszerűbbé tegyék. „Először is biztossá kell tenni a verseny helyét azáltal, hogy azok, akik az F1-gyel utaznak, a következő évben is vissza akarjanak térni. Ennek érdekében pedig a lehető legjobban szeretnénk megszerezvezni az első versenyt. Másodsorban az országban szeretnénk még népszerűbbé tenni a sportágat, mert egyszerűen nincsen motorsport-kultúrája. Különböző televíziós programokon és egyéb marketing-tevékenységeken keresztül szeretnénk felkorbácsolni az érdeklődést a sportág iránt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: