DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Az FIA is megemlékezett Bianchiról

A Nemzetközi Automobil Szövetség is hivatalos közleményben emlékezett meg Jules Bianchiról - a francia pilóta elvesztése felgyorsíthatja a biztonság javítását az F1-ben.

Ayrton Senna 1994-es elvesztése után minden addiginál hihetetlenebbül felgyorsultak a biztonsági intézkedések: az autókat és a pályákat egyaránt módosították, és bár akkor elhamarkodottnak tűnhetett egy-két lépés, az idő az FIA-t igazolta. A brazil után több mint 20 évig nem hunyt el pilóta F1-es autóban, hivatalos eseményen. Repkedhettek autók egymás hegyén-hátán, fúródhatott pilóták feje a gumifal alá, találhatott el valakit egy rugó, kisebb-nagyobb sérülésekkel mégis mindenki megúszta a bukást – igaz, Maria de Villota 2012-es tesztbalesete, és a hölgy másfél évvel későbbi hirtelen halála figyelmeztette a Forma-1 közösségét arra, hogy a motorsport körül továbbra is ott ólálkodik a kaszás.



Az utóbbi két évtized legsötétebb pillanata 2014. október 5-én jött el – Jules Bianchi rettentően ijesztő balesete után még 9 hónapig küzdött az életéért, de végül megadta magát. Noha elvesztése évtizedekig fájó sokk a rajongók, és különösen a családja számára, ne feledjük, hogy mennyiszer idéztük fel Ayrton Sennát egy-egy velőtrázó bukás után, ahol a pilóta úgy ugrik ki az autójából, mintha mi sem történt volna. A francia versenyző balesete már tavaly elindította a biztonság fejlesztésének egy új szakaszát – ennek köszönhető többek között a virtuális safety car bevezetését is, a Nemzetközi Automobil Szövetség pedig minden bizonnyal az eddigieknél még nagyobb erőkkel fog harcolni a pilóták biztonságáért.

Az FIA hivatalos közleménye Jules Bianchi haláláról:

„A sport generációja egyik legtehetségesebb versenyzőjét veszítette el, aki olyan családból származott, melynek nagy hagyományai vannak az autóversenyzés történetében. Jules Bianchi népszerű személyiség volt a Forma-1-ben, és a legnagyszerűbb emberi és sportolói tulajdonságokkal volt felvértezve.

A Nemzetközi Automobil Szövetség fejet hajt az előtt a bátorság előtt, mellyel megvívta utolsó harcát, szerető családja körében.

Jean Todt, az FIA elnöke legmélyebb részvétét nyilvánítja ki Jules családja felé, és átérzi a fájdalmukat, valamint azokét, akik közel álltak hozzá. A motorsport közössége támogatásról biztosítja őket ez alatt a szörnyű megpróbáltatás alatt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: