DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ma véget érhet a mellébeszélés a Formula-1-ben

Újabb ülés előtt áll a Formula-1 jövőjéről tanácskozó Stratégiai Csoport, amelytől a résztvevők azt várják, hogy most már tényleg sikerül megállapodniuk valamiben, hiszen az idő sürget, a türelem fogy, a sport megítélése pedig romlik.

A Brit Nagydíj előtt ma, szerdán Londonban találkoznak az FIA és a FOM képviselői a hat F1-es csapat vezetőivel, a téma pedig ugyanaz, mint az előző hónapok során: megoldást találni a Formula-1 fenntarthatóságára, vonzóbbá tételére, és úgy egyáltalán dönteni a jövőbeli tervekről.

A megbeszélésre meghívták az FIA korábbi elnökét, Max Mosley-t is, aki az utóbbi hetekben szintén próbált megoldást találni a sport problémáira, és egy javaslattal is előállt, amivel enyhíteni lehetne a kisebb csapatok terheit. Mosley azonban az értesülések szerint visszautasította a meghívást, azt állítva, hogy érzése szerint jelenléte csak további zűrzavart váltana ki.

Dennis-Arrivabene-Wolff-Horner-Boullier-750x435



A Stratégiai Csoport utóbbi ülésein nem sikerült érdemi alapelvekben megállapodni, a legutóbb felmerült szabályváltozás, vagyis a futamközi tankolás visszatérésének ötletét pedig azóta el is vetették.

„Muszáj előrelépést tennünk. Nagyon fontos ülés lesz ez a csoport hitelessége szempontjából” - ismerte el Christian Horner. „De le kell szögeznünk, hogy a Stratégiai Csoportnak nem az a feladata, hogy megalkossa a szabályokat, hanem az, hogy stratégiai döntéseket hozzon a sport jövőbeli irányait illetően.”

„Vissza kell térnünk az alapokhoz, oda, ami miatt ezt a csoportot eredetileg megalkották, és gondoskodnunk kell róla, hogy mind ugyanarra törekedjünk. Néhány ötlet előkerül majd, és fontos lesz, hogy a többség kiálljon valami mellett. Itt az ideje, hogy tegyünk is valamit. Már eleget beszéltünk, most már ki kell jelölnünk a sport stratégiai irányait.”

A Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene szintén reméli, hogy konstruktív értekezlet következik, ám szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy megoldást találnak a csapatok közötti egyenlőbb pénzelosztásra. „Vajon beleegyezne bárki is a fizetésének csökkentésébe egy kollegája javára?” - tette fel a kérdést. „Nyilvánvalóan nehéz időszakon megyünk keresztül, és ezt mindenki elismeri. Minden szinten zajlanak a tárgyalások, de egyelőre csak abban ért egyet mindenki, hogy gyorsan megoldást kell találnunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: