DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A Ferrari már kinyomtatta Webber szerződését

Megjelent Mark Webber életrajzi könyve, amelyben az ausztrál azt is felfedi, hogy 2012-ben már az asztalán hevert a Ferrari F1-es szerződése, miközben a Red Bull Lewis Hamiltonnal tárgyalt.

Bár még csak most került a polcokra, Webber könyve máris nagy érdeklődésre tart számot, hiszen a kilencszeres F1-es futamgyőztes többek között olyan részletekről beszél benne a Red Bullnál töltött idejéből, amelyeket korábban nem mondhatott el.

Az egyik ilyenben felfedi, hogy nagyon közel állt a csapattól való távozástól már egy évvel azelőtt is, hogy ténylegesen bejelentette volna visszavonulását. Az korábban is köztudott volt, hogy 2012-ben a Ferrari felvette vele a kapcsolatot, most viszont kiderült, hogy már a 2013-ra szóló szerződést is kinyomtatták, ám az ausztrál végül nem fogadta azt el.

„A találkozó Stefano Domenicalival a monacói kikötőben, Flavio [Briatore] hajóján történt. Ekkor nagyon is valós esélye volt annak, hogy csatlakozok a Scuderiához. Flavio, Stefano és Fernando is szerette volna, hogy megtörténjen” - idézte fel Webber könyvében a 2012-es eseményeket. „El is küldték a szerződéseket, de azok egy évre és egy további opcióra szóltak, nem pedig két évre, ahogy azt szerettem volna. Az meg egyszerűen nem vonzott, hogy másik csapathoz igazoljak 2013-ra, ahol aztán júliusban közlik velem, hogy nincs szükségük a szolgálataimra a következő évben.”

Dppi_00112016_002

"Vajon hogy mutatna rajtam ez a sapka?"


„Emlékszem, hogy péntek reggel vezettem hazafelé Silverstone-ból, és telefonon Fernandóval beszélgettem. Néhány hívást még lezavartunk ezzel kapcsolatban, és bár ő arra kért, hogy várjak még egy kicsit a döntéssel, a megérzéseim azt mondták, hogy a Ferrari mégsem lenne jó számomra.”

Webber így végül 2013-ra is maradt a helyén, mint ahogy Felipe Massa is kapott még egy évet a Ferrarinál, ahol bizonyára már ekkor is egy újabb nagyágyú leigazolására készültek, mint az azóta Kimi Raikkönen és Sebastian Vettel érkezésével be is igazolódott.

A Red Bull azonban szintén nem ült a babérjain 2012-ben, és úgy tűnik, ha Webber akár csak egy évre is elfogadja a Ferrari ajánlatát, ma nagyon másként nézne ki a mezőny felállása.

„Eközben a Red Bull Racing is beszélt más versenyzőkkel, miután hozzájuk is eljutott a Ferrari megkeresésének híre. Elsősorban Lewisszal tárgyaltak, az én szerződésem meghosszabbítása pedig szóba sem került. Aztán Silverstone-ban Christian hirtelen mégis meg akart engem tartani 2013-ra, és néhány nappal később meg is állapodtunk” - írja az ausztrál.

 

„Nagy változást jelentett volna, ha a Ferrarihoz szerződök, és jó volt egy kicsit érezni, hogy akarnak engem a csapatok. Érdekes módon Bernie Ecclestone egy idő után megváltoztatta a véleményét ezzel a lehetséges lépéssel kapcsolatban. Amikor tárgyaltunk, még ellenezte, de 2013 közepén rákérdezett, hogy biztos távozni akarok-e az F1-ből, mert szerinte még összehozhattuk volna a megállapodást 2014-re a Ferrarival.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: