DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Sainzot mentálisan terheli meg az F1

A Toro Rosso újonc pilótája szerint az F1 nem könnyebb, mint tíz évvel ezelőtt, csak inkább megfordultak a kihívások: a spanyol úgy véli, hogy akkoriban fizikálisan volt nehéz a sportág.

Carlos Sainznak az elmúlt hat versenyből négyen is sikerült pontot szereznie, és többi újonc társához hasonlóan neki sem akadt sok problémája azzal, hogy hozzászokjon a modern F1-es gépekhez. Annál inkább nevezte megterhelőnek mentálisan a sportággal járó teendőket – szerinte nem így kellene működnie a dolgoknak.



„Nem követel olyan sokat fizikailag, mint 10 évvel ezelőtt, mentálisan viszont szörnyű” – idézte a spanyolt az Autosport. „Éppen meghallgattam a barcelonai rádiókommunikációt, kielemezve, hogy mit csinálhattunk volna jobban, és azt kell, mondjam, hogy hihetetlen volt. Fejben nagyon nehéz végigmenni ezeken a dolgokon, miközben próbálsz vigyázni a gumikra is. Ezzel egy időben oda kell figyelni az energiatárolóra, és a fékegyensúlyra is minden kanyarban. Sokkal jobban örülnék neki, ha kevesebbet kellene ilyenekkel foglalkoznom, és inkább az autóra kelljen figyelnem, hogy hogyan tehetném gyorsabbá.”

A spanyol szerint a mentális teendők teszik ki a mai F1-es pilóták előtt felmerülő kihívások legnagyobb hányadát. „20 százalékban kell a vezetésre koncentrálnod, 80 százalékban pedig más dolgokra. Ez nem könnyű, hiszen nagyon bele kell temetkezned és helyet kell csinálnod ezeknek. Az emberek azt mondják, hogy az újoncok könnyű helyzetben vannak, ami így is tűnhet, de biztosan mondhatom, hogy nem így van” – tette hozzá a 20 éves pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: