DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Odaszúrtak a Stratégiai Csoportnak a Manornál

A Manor sportigazgatója, Grame Lowdon az F1-es Stratégiai Csoport működését kárhoztatta, mondván, csak ötletelés van tudatos tervezés helyett, így pedig nem lehet a bajnokság jövőjét szervezni.

Gyökeres változásokra készülnek a színfalak mögött 2017-től, hiszen az már biztos, hogy visszatér a tankolás, emellett 5-6 másodperccel szeretnék gyorsítani az autókat, valamint könnyen lehet, hogy az ügyfélautók is a sportág terítékére kerülnek. Ez utóbbi esetben a Manor lehetne a fő cél a gyártók szempontjából, Graeme Lowdon, a csapat sportigazgatója mégis úgy véli, hogy ezek nem reális tervezetek, inkább csak egyszerű ötletek a Stratégiai Csoport részéről.

„Meglátásom szerint a Stratégiai Csoport még nem állt elő egy épkézláb stratégiával” – mondta a brit szakember az Autosportnak. „A stratégia először elemzésből áll, aztán célok kitűzéséből, majd abból, hogy hogyan lehet végrehajtani egy tervet. Amit a Stratégiai Csoport csinál, az csak ötletbörze, legyen szó a tankolás visszatéréséről, ügyfélautókról, vagy bármiről, ez viszont nem stratégia. Egy stratégiának olyannak kell lennie, mint egy térképnek, mely a helyes utat követve elvezet a célodhoz.”



„Úgy gondolom, félreteszik az egyik legalapvetőbb dolgot, mégpedig azt, hogy mi a Forma-1 stratégiája összességében? Mi az, amit csinálni szeretnénk? Remélem, hogy a sportág egyre növekvő stratégiáját mindenki megért. Bármelyik világcég el tudja mondani, hogy a stratégiák körülírása és elbírálása nagyon fontos számukra. Nehéz, mert sok időbe és erőfeszítésbe kerül.”

Noha Lowdon méltányolja a költségek lejjebb tolása miatt az ügyfélautók bevezetését, úgy véli, ez a terv nem lett megfelelően átgondolva. „Egy ügyfélautó olcsóbb lesz a vásárlója számára? Nyilvánvalóan igen. Jó vagy rossz dolog? Ezt csak annak alapján lehet igazán megítélni, hogy a sport növekedni fog, avagy sem. Minden arról szól, hogy a megfelelő kérdéseket tegyük fel, de úgy vélem, hogy most nem ez történik.”

„Az ügyfélautók bevezetése azzal jár majd, hogy a sportág csapatainak egy része másodrangúvá válik. Ez az, amit a rajongók akarnak? Meglátásom szerint ilyenkor az a legrosszabb dolog, hogy valaki rossz kérdésekkel áll elő, és ezáltal rossz problémákat fogunk megoldani” – tette hozzá Lowdon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: