DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Maradhatnak a V6-osok, de…

Az F1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone hajlandó ugyan engedni a csapatok és a motorgyártók egyöntetű kérésének, de azért megszabta a maga feltételeit a kérdésben.

Ecclestone néhány napja még harsány véleményt formált arról, hogy szerinte miért kellene elvetni a jelenlegi V6-os motorokat, és visszahozni helyettük a régi V8-asokat. Azóta a motorgyártók, a csapatvezetők, Bernie, illetve Charlie Whiting Bahreinben összeültek, és alaposan körüljárták azt a kérdést, hogy milyen szabályváltozásokkal kellene jobbá, élvezetesebbé tenniük 2017-től az F1-et.

A csapatoknak és a gyártóknak együtt sikerült meggyőzniük a sorozat vezérét, hogy mindenkinek jobb lesz, ha maradnak a jelenlegi, V6-os hibrid erőforrásoknál, és ezeket fejlesztik fel ezer lóerő fölé. Ecclestone persze ebből se szeretne úgy kijönni, hogy nem neki van igaza… Amikor arról kérdezték, hogy van-e rá esély, hogy 2017 után is maradjanak az F1-ben a V6-osok, a következőt felelte: „Igen, mindenképp van rá esély. Abszolút. De milyen áron?”



„Két feltételnek kell teljesülnie ehhez. Az egyik, hogy bárki is szállítsa a motorokat a csapatoknak, ugyanazokat az erőforrásokat kell a rendelkezésükre bocsátania, mint amiket most is használnak az F1-ben. Ha a jelenlegi motorokat sikerülne felfejleszteni ezer lóerősre, akkor minden rendben van. A másik feltétel viszont az, hogy olyan áron kell kínálniuk ezeket a motorokat, amit a csapatok meg tudnak fizetni” – idézi az autosport.com Ecclestone szavait, aki azt is elárulta, azért is szorgalmazza annyira az ezer lóerős motorok bevezetését, mert szerinte jelenleg túl könnyű vezetni az F1-es autókat, és ezen mindenképp változtatni akar. 

Amikor azonban arról kérdezték, hogy összességében hogyan haladnak a tárgyalások a csapatokkal, a következő választ adta: „Nem jó ezekkel az emberekkel beszélgetni. Jobb nekik megmondani, hogy mit csináljanak” – vonta le a tanulságot magának Bernie. Ez akár a nap idézete is lehetne. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: