DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Van der Garde lemondott versenyzési jogáról

Rendeződni látszik a Sauber és Giedo van der Garde közötti jogi huzavona, legalábbis erre a hétvégére. A holland pilóta elállt attól, hogy az Ausztrál Nagydíjon tovább hajszolja a vezetési lehetőséget.

A pilóta és a csapat ügyvédjei konkrétan egész héten a tárgyalóterembe jártak, hiszen a melbourne-i legfelsőbb bíróságon hétfőn, az ausztráliai munkaszüneti napon megkezdett tárgyalás utózöngéi szombatig elértek - amihez a Sauber döntés elleni fellebbezése és a van der Garde által indított újabb eljárás is kellett, amellyel az istálló vezetőségétől szerette volna kikényszeríteni, hogy tegyenek eleget a bíróság döntésének, és adjanak neki versenyzői ülést a hétvégére.

A Sauberrel szembeni eljárás szükségességéről szombaton tárgyaltak volna ismét, és az esetleges intézkedések között felmerült a csapat tulajdonainak lefoglalása, valamint a csapatfőnök, Monisha Keltenbornnal szembeni büntetőeljárás indítása is, amennyiben az istálló továbbra sem tesz lépéseket van der Garde versenyeztetése érdekében - amelyet ügyes időhúzással eddig is próbált halogatni.

CABBJsRWAAAbzlS



A pilóta és a csapat azonban értesítette a bíróságot, hogy végre egyezkedni kezdtek egymással és szombat előtt próbálnak olyan megoldást találni, ami szükségtelenné teszi a további jogi intézkedéseket. A felek eredményre jutottak, ami azt jelenti, hogy van der Garde visszalépett versenyzési szándékától erre a hétvégére - amire pedig a bírósági határozat feljogosította volna.

A holland az alábbi közleményt tette közzé közösségi oldalán:

„Az autósport, és különösen az F1 iránti tiszteletem miatt úgy döntöttem, lemondok azon jogomról, hogy versenyezzek a hétvégi Ausztrál Nagydíjon. Elhivatott autóversenyzőként ez egy nagyon nehéz döntés volt számomra, azonban tiszteletben akarom tartani az FIA, a Sauber Motorsport, valamint Nasr és Ericsson érdekeit. A menedzsmentem folytatja a megbeszéléseket a Sauberrel a következő hét elején, hogy mindkét fél által elfogadható megállapodásra jussanak az újonnan kialakult helyzetben. Biztos vagyok afelől, hogy születni fog ilyen megoldás, amiről tájékoztatni is fogom a médiát” - írta, miközben a Sauber is hasonló fejleményekről számolt be saját honlapján.

Az Ausztrál Nagydíj tehát immár zavartalanul folyhat tovább a Sauber, valamint jelenlegi két pilótája, Felipe Nasr és Marcus Ericsson számára. A szezon további részére azonban továbbra is képlékeny a pilótafelállás és van der Garde sorsa, így az sem kizárt, hogy Malajziában folytatódik a jogi huzavona a felek között, ha addig sem tudnak közös nevezőre jutni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: