DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Van der Garde kifutott az időből, nem vezet

Bár péntek reggel már megjelent a pályán és üléspróbán is részt vett a csapatnál, Giedo van der Garde számára nem érkezett meg időben a szuperlicensz, így egyelőre biztosan nem léphet pályára Melbourne-ben.

A holland pilóta és a Sauber közötti jogi botrány ugyan még mindig közel sincs a megoldáshoz, ám úgy tűnik, az lassan kirajzolódik, hogy ezen a hétvégén kik fogják vezetni a svájci csapat autóit.

A jogi lépések után az ausztrál bíróság is elismerte, hogy van der Garde szerződéssel rendelkezik a Sauberrel, így a csapatnak lehetővé kell tennie számára, hogy vezesse az egyik autót a hétvégén - és ez maradt a végérvényes döntés a hinwiliek fellebbezése után is. Az istálló persze nem véletlenül fordított hátat korábban van der Gardének, így most is mindent megtett, hogy az ítélet ellenére is megtartsa Felipe Nasrt és Marcus Ericcsont az autóban.

B_8Iq5_XIAA_ghf



Sokáig a bíróság felszólítása ellenére sem tettek lépéseket annak érdekében, hogy a holland időben pályára léphessen - sem az üléspróba nem történt meg, sem van der Garde szuperlicenszét nem kérték ki, de még belépőt sem adtak neki a paddockba. Ez késztette a pilóta ügyvédjét arra, hogy egy újabb bírósági eljárást indítva elérje, hogy a bíróság kikényszerítse a csapattól a határozat betartását, s amennyiben ez nem történik meg, az istálló pályán lévő tulajdonainak lefoglalását, esetlegesen a csapatfőnök Monisha Kaltenbornnal szembeni büntetőeljárás indítását is kilátásba helyezték.

Ez a tárgyalás mindössze két órával az első szabadedzés kezdete előtt indult el Melbourne-ben. Ekkorra látszólag a Sauber is jobb belátásra tért, hiszen van der Garde megjelenhetett a paddockban és az üléspróbán is részt vett a csapat garázsában, mégpedig Ericsson autóját használva. Igen ám, de erős a gyanú, hogy a Sauber mindezeket a lépéseket csak a látszat kedvéért, és a büntetés elkerülése érdekében tette, ugyanis a holland továbbra sem rendelkezik szuperlicensszel.

Erről pedig főleg a csapat tehet. Kaltenborn ugyanis a múlt héten levelet írt annak a szervezetnek, amely a versenyzői szerződések érvényességét jegyzi (CRB - Contract Recognition Board), azt állítva, hogy a csapat érvénytelenítette van der Garde szerződését. Ennek nem volt jogi alapja, hiszen már az ezt megelőző napokban a svájci bíróság elfogadta, hogy a kontraktus továbbra is hatályban van és a csapatnak be kell tartania az abban foglaltakat - viszont a hírek szerint a csapatfőnök által elküldött levél miatt most lassabban halad van der Garde szuperlicenszének megszerzési folyamata, ami gondoskodott arról, hogy a holland kifusson az időből és ne léphessen pályára a hétvége kezdetén.

A Sauber magatartásáról való ítélkezést tovább halasztották, a tárgyalás az első edzés után folytatódik. Van der Garde ügyvédje viszont a legfrissebb állás szerint Monisha Kaltenbornra kirótt börtönbüntetést javasolt a bíróságnak, amiért magatartásával szándékosan blokkolta a pilóta hétvégi részvételét.

Így állunk hát jelenleg. Nasr és Ericsson ott vannak a helyszínen, ám az első edzés első félórájában még nem léptek pályára. A további fejleményekről beszámolunk, amint ismertté válnak.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: