DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
F1

Norris büszke a McLarenre a mini-DRS miatt

A wokingiak vb-aspiráns pilótája szerint a csapata pontosan azt teszi, ami kell a bajnoki sikerhez: feszegetik a határokat, de a szabályokon belül maradnak.

A Formula-1-es Azerbajdzsáni Nagydíj óta eltelt napokban az egyik legforróbb téma a McLaren trükkös hátsó szárnya, amelynek felső terelőlapja nagy tempónál és terhelés hatására elhajlik és a sarkai enyhén felfelé kunkorodnak, így egyfajta rés keletkezik a fő terelőlappal – nem véletlenül nevezte el a szaksajtó „mini-DRS-nek” a megoldást.

Az FIA erre reagálva csütörtökön jelezte, hogy minden szárny megfelelt az előírások szerinti méréseken, azaz legális megoldásról van szó, ugyanakkor azt is hozzátették a közleményükben, hogy tovább vizsgálják az adatokat, és ha szükségesnek érzik, akkor akár idény közben is változtathatnak a teszteken.

f1-mclaren-szarny-1



A téma persze a Szingapúri Nagydíj csütörtöki médianapján is előkerült, ahol Lando Norris nemcsak hogy megvédte a McLarent, hanem egyenesen meg is dicsérte őket, hogy a határokat feszegetik minden téren:

„Mindent teszteltek, minden legális. Megcsináljuk, amit meg lehet, erről szól a Formula-1: felderíteni mindent a szabályok adta kereteken belül” – mutatott rá a Formula.hu jelenlétében a brit. „Teljesítettük az összes tesztet és mindent, az FIA pedig elégedett.”

„Úgyhogy én most büszke és elégedett vagyok azzal, amit a csapat csinál: feszegetik a határokat, és ezt kell tenned, ha az élen akarsz harcolni olyanok ellen, akikről tudvalevő, hogy ugyanezt teszik, és minden lehetséges területet felfedezni” – utalt vélhetően a Red Bullra Norris.

„Most még büszkébb vagyok az alakulatra, hogy minden lehetséges területen keressük a határokat. Nem voltunk olyan helyzetben korábban, hogy ezt megtegyük, de most már igen, szóval nagyon boldog vagyok. Igazából véleményem szerint klassz ezt látni. Nagyon sok a szabály, de a csapatok, beleértve minket, megtalálják a módját, hogy különböző dolgokat felfedezzenek, amire esetleg mások nem gondoltak.”

f1-mclaren-szarny-2

„Amennyire látható, hogy mi ezt csináljuk, sok más csapat is csinálja anélkül, hogy látható lenne a tv-ben. Talán nem vezetik a versenyt és nem látszanak bizonyos kamerák, de nem csak mi csinálunk ilyet. Ez egy nagy játék, egy nagy verseny, de ami engem illet, rendkívül elégedett vagyok azzal, amit a McLaren csinált.”

A csapattárs és bakui futamgyőztes Oscar Piastri is hasonló gondolatokat fogalmazott meg az MCL38-as trükkös szárnyáról, hozzátéve, hogy biztosan nem az a „csodafegyverük” és a magyarázat a versenyképességükre:

„Hogy őszinte legyek, először én is akkor tudtam róla, mint mindenki más: múlt héten” – állította az ausztrál. „És ez nem szürke zóna. Minden héten tesztelik, és legális. Rengeteg különféle mérés van most már a hátsó szárnyaknál. Őszintén nem is tudtam erről három nappal ezelőttig.”

„Nyilván a sportban minden apró teljesítményt megpróbálsz megtalálni anélkül, hogy megszegd a szabályokat. És úgy érzem, mi is ezt tesszük, és ezt is kell, ha világbajnokságot nyerő autót és csapatot akarsz.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: