DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Hamilton: Rasszizmus rejlik Ben Sulayem szavaiban

A hétszeres F1-es világbajnok szerint nem volt szerencsés a rapperekhez hasonlítani a káromkodó pilótákat – de a trágárság visszafogásával egyetértett.

A csütörtöki nap talán legnagyobb port kavart nyilatkozata az FIA elnökétől, Mohammed ben Sulayemtől származik, aki úgy fogalmazott, hogy a versenyzőknek kevesebbet kellene trágárkodniuk, az ugyanis a rapperekre jellemző, nem pedig a Formula-1-es pilótákra.

Míg Max Verstappen és több más pilóta is értetlenkedett – a címvédő feltette azt a kérdést is, hogy „hány évesek vagyunk, öt?” –, addig Lewis Hamilton elsődlegesen a rapperekkel való összevetést kifogásolta Ben Sulayem szavaiban:

„Nem tetszik, ahogy kifejezte magát” – nyilatkozta a Mercedes pilótája Szingapúrban a Formula.hu jelenlétében. „A rapperekhez hasonlítani ezt rendkívül sztereotipikus, és ha belegondolunk, a rapperek többsége fekete, és ez tényleg igazából abba az irányba mutat, hogy azt mondjuk, hogy ’mi nem vagyunk olyanok’. Szóval szerintem rosszul válogatta meg a szavait, ebben van rasszista elem is.”

f1-hamilton-mercedes



Hamilton ugyanakkor azzal egyetért, hogy csökkentsék a káromkodások mennyiségét az F1-ben: „Amikor 22 éves voltam, nem gondolkodtam ilyen sokat ezen, és sokkal inkább csak az érzelmek tüzelnek és mondtam bármit, ami eszembe jutott, elfelejtve, hogy hányan hallgatnak, köztük gyerekek is.”

„Szóval ilyen tekintetben egyetértek. Hallgathatunk néhány másik pilótát, és még nem értették meg ezt, de talán egy ponton majd igen. Biztos vagyok benne, hogy ha büntetéseket adnak ezekért, akkor abbahagyják és talán… nem tudom, hogy ez szükséges-e, de határozottan úgy gondolom, kicsit sok a káromkodás.”

A hétszeres világbajnok hozzátette: „Jó, hogy vannak érzelmeink, nem vagyunk robotok. Ahogy én kontrollálom ezt, az az, hogy több mint 2000 ember dolgozik azért, hogy ebben a pozícióban lehessek. Természetesen minden életkorból rengeteg a követőm, de ez nem csak rólam szó.”

„És bár én szerzem a tapasztalatokat a pályán, amit csinál és mondok, azok érintik azokat az embereket is, akik a családjukkal töltött idejüket áldozzák fel és adnak meg nekem mindent, hogy ebben a kivételezett helyzetben legyek. Szerintem ez ennek a megértéséről szól, és inkább máshol vezessük le az aggressziót. Én ezt próbálom tenni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: