DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

F1-Archív: Schumacher és Rosberg nyerőnapja

Február 27-e az a nap volt az F1 történetében, amikor Michael Schumacher bármilyen kijelentést tett, és bármilyen jóslatba bocsátkozott az éppen előtte álló versenyévad esélyeit illetően, mindig igaza lett.

1996-ban, 2002-ben és 2004-ben is így történt, de ezenfelül még egy mugellói körrekordot is fel tud mutatni erről a napról. Nico Rosberg számára is különösen kedves lehet-e dátum, hiszen két különböző csapat versenyautójával is az élen tudott zárni egy-egy tesztnapot ekkor. Lássuk, mi minden más történt még február 27-én, a korábbi évek F1-ében!

 



2014: Sergio Perez (Force India) zárta az élen az utolsó szezon előtti teszt első napját Bahreinben, megelőzve Valtteri Bottast (Williams), Kimi Raikkönent (Ferrari) és Nico Rosberget (Mercedes). Lewis Hamilton mindeközben azt nyilatkozta, nem tart attól, hogy a 2014-es szabályok jobban kedveznének csapattársának. Az eredmények őt igazolták, hiszen év végén ő lett a világbajnok.

2013: A hivatalos bejelentés ekkor még váratott magára, de több külföldi sajtóorgánum már biztosra vette, hogy Adrian Sutil jött ki győztesen a Jules Bianchi ellen a tárgyalóasztalnál vívott párharcból, és ő vezetheti ebben az évben a Force India versenygépét.

2012: A Marussia új F1-es modellje megbukott a törésteszten, így a csapat nem tudott részt venni az ezen a héten sorra került barcelonai kollektív teszten.

2011: Eric Boullier, a ma már Lotus néven futó Renault istálló akkori csapatfőnöke rendkívül elismerően nyilatkozott a Robert Kubica sajnálatos sérülése után beugró Nick Heidfeldről, és mint mondja, a német első autóban megtett körei után egyből nyilvánvaló volt, hogy ő az, akire szükségük van.

 

2010: Nico Rosberg és a Mercedes zárta az élen a harmadik tesztnapot Barcelonában.

2009: Megkezdődtek a papírmunkák az addig Honda Racing néven futó F1-es istálló kivásárlásának ügyében. Ekkor még senki nem sejtette, hogy Ross Brawn egy fontért jut majd a csapathoz, amelynek színeiben az évben Jenson Button világbajnok lesz.

2008: Fernando Alonso annak ellenére sem bánta meg, hogy visszatért a Renault-hoz, hogy a téli teszteken egyértelműen beigazolódott: idén a dobogós helyezésekért is nagyon kevés esélye lesz harcba szállni, míg az általa akkor frissen elhagyott McLaren alighanem végig az élmezőnyben lesz. Így is történt, hiszen ez az év Lewis Hamilton első vb-címével zárult.

2007: A Ferrari duója, Felipe Massa és Kimi Raikkönen zárta az élen a bahreini kollektív teszt első napját, megelőzve Fernando Alonsót (McLaren), Robert Kubicát (BMW Sauber) és az akkor újonc évére készülő Lewis Hamiltont (McLaren). A nap Heikki Kovalainen (Renault) hatalmas bukásáról is emlékezetes maradhatott.

 

2006: Nico Rosberg és a Williams zárta az élen a valenciai teszt első napját. Mindeközben a grove-i egylet másik akkori pilótája, Mark Webber Fernando Alonsót tippelte 2006-os világbajnoknak. Jó tipp volt.

2004: Korábbi nagy riválisa, Mika Hakkinen szerint nem Michael Schumacher lesz 2004-ben a világbajnok, a Ferrari német pilótája viszont erre reagálva határozott választ adott: célja egyértelműen az, hogy megszerezze hetedik vb-címét, és hiszi, hogy ez sikerülni fog. Neki lett igaza.

2003: Olivier Panis a Toyota teszteken mutatott biztató formája ellenére úgy érzi, a japán gyártóra hosszú út vár még addig, amíg fel tudja majd venni a versenyt az F1 topcsapataival. A francia csak annyiban tévedett, hogy ez az út a végtelenbe nyúlt…

2002: Michael Schumacher nem tartja kizártnak, hogy annak ellenére is képes lesz megnyerni a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat, hogy ott még a Ferrari előző évi modelljével, az F2001-gyel fog rajthoz állni. A németnek megint igaza lett: a soron következő hétvégén ő nyerte a melbourne-i versenyt.

 

2001: „Életem álma volt, hogy egy nap F1-es pilóta legyek, úgyhogy már alig várom, hogy az Ausztrál Nagydíj rajtját” – készülődött élete első F1-es versenyére Kimi Raikkönen.

2000: Michael Schumacher újabb körrekordja Mugellóban, a Ferrari privát tesztjén.

1997: A fogadóirodák szerint Jacques Villeneuve a világbajnoki cím fő várományosa. A bookmakereknek igazuk lett, valóban a kanadai ünnepelt vb-címet az év végén. 

1996: Michael Schumacher szerint Damon Hill a vb-cím fő esélyese. Úgy néz ki, február 27-én a német versenyzőnek, bármit mondott, mindig igaza volt – év végén Hill lett a világbajnok. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: