DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Dennis: Senki nem akarná, hogy Alonso vezessen

Fernando Alonsót három nap megfigyelés után végre kiengedték a kórházból, Ron Dennis pedig most részletesen beszélt a spanyol balesetéről, és arról, hogy ott lehet-e a szezonnyitón.

Alonso az eset következtében kihagyja az e heti gyakorlást Barcelonában, így mindössze 536 megtett tesztkilométerrel a tarsolyában kell megkezdenie a szezont - egyelőre pedig még a McLaren vezérigazgatója sem tudja biztosra ígérni, hogy erre Melbourne-ben fog-e sor kerülni a spanyol számára. A csapat teljes mértékben az orvosokra hagyatkozik.

Alonso_2



„Át kell esnie néhány teszten, amelyeket az FIA ír elő számára. Nem látok rá okot, hogy miért ne teljesítené mindet könnyedén, de persze nem az én dolgom ezt eldönteni” - mondta Dennis Barcelonában.

„Nemrég történt a balesete. Van bárki is, aki szerint észszerű lett volna Fernandót azonnal idehozni? Nincs. A orvosok szerint nem lehet számszerűsíteni, hogy mennyi esélye van a versenyzésre [a szezonnyitón]. De teljesen normális egy versenyző esetében, hogy át kell esnie ezen a felépülési szakaszon, különösen úgy, hogy az agyán nem keletkeztek látható sérülések.”

„Ő már most is teljesen tisztán gondolkodik, normálisan viselkedik, beszél és vezetni akar. Ám az orvosok azt mondták, hogy ha a legjobb esélyt akarjuk arra, hogy rajthoz álljon Melbourne-ben, akkor azzal tesszük a legjobbat, hogy most hagyjuk pihenni. Mi pedig nem fogunk az orvosok akarata ellen cselekedni - ilyen egyszerű a történet.”

Amikor konkrétan rákérdeztek Dennisnél, hogy Alonso ott lehet-e a szezonnyitón, a brit csak önmagát tudta ismételni. „Nem látom semmi okát annak, hogy miért is ne versenyezne, de nem én vagyok a doktor.”

Dennis

A McLaren első embere emellett beszélt arról, hogy Alonso egy pillanatra tényleg elájult a balesetet követően, és szerinte az oldalirányú becsapódás miatt van szükség most nagyobb elővigyázatosságra.

„Egy viszonylag rövid eszméletlen perióduson esett át” - magyarázta Dennis. „Ám a balesetnél ható G-erők jóval kisebbek voltak a sisakon, mint magán az autón - kevesebb, mint a fele volt annak. A fejet rögzítő eszközt alapvetően arra tervezték, hogy az előre-hátra mozgásoknál segítsen, most viszont oldalirányú mozgás történt. Arról is beszélnek, hogy nem képes teljesen visszaidézni a történteket - de ez is teljesen normális, ha valaki így megrázkódik. És ahogy az minden ilyen esetben történik, ő is nyugtatókat kapott már a baleset helyszínén. Ezt követően a CT és az MRI vizsgálatai mind makulátlanok voltak, az ellenőrzés folyamatának egyetlen pillanatában sem volt jele annak, hogy bármilyen sérülést is szenvedett volna az agya.”

„Az lehetséges, hogy a fejét érő irányváltás olyan hirtelen volt, hogy az mintegy ostorcsapásként hatott az agyára - de nem vérzett, nem szerzett zúzódásokat és semmi effélét. Fizikálisan tökéletes állapotban van. Mint mondtam, egy pillanatban az eszméletvesztés jeleit mutatta, de semmi olyan nem történt, amit a vizsgálatok kimutathatnának.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: