DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Rövidesen eldőlhet a monzai futam jövője

Az olasz parlament heteken belül szavaz a törvénymódosításról, mely biztosíthatja a monzai F1-es futam hosszú távú jövőjét – az biztosnak látszik, hogy más pályán nem rendeznek Olasz Nagydíjat.

Miközben a Német Nagydíj idei megrendezése napról napra valószínűtlenebbé válik, egy másik tradicionális európai futam „feje felett” is ott lebeg Damoklész kardja. Az Olasz Nagydíj helye ugyanis már csak két éven át biztosított, s egyelőre nehéz megmondani, mi lesz ezt követően a monzai futam sorsa.

Bernie Ecclestone ugyanis már korábban hangot adott annak, hogy a jelenlegi szerződés nem éri meg pénzügyileg a sportágnak, magyarán szólva a jogdíj jelentős emelésére vágyik: a crash.net cikke szerint a jelenlegi évi 11-12 millióról 20-22 millió euróra. A pályát üzemeltető társaság számára ez megoldhatatlan terhet jelent, de nem kizárt, hogy van megoldás...

monza_dobogo



Robert Maroni, Lombardia első embere húszmillió eurót kíván befektetni a pályába, cserébe „csupán” a teljes park területét és a közeli királyi villát kéri. Emellett komoly adókedvezményekre is szükség lenne a rendezés biztosításához, ám ezt az állam vezetése decemberben elutasította. A következő hetekben azonban újra elővehetik a kérdést...

Ez a történetet leegyszerűsítve tulajdonképpen azt jelenti, hogy a parlament döntésén múlhat az Olasz Nagydíj jövője. Giuliano Poletti munkaügyi miniszter pár napja azt mondta, hogy a kormány támogatni fogja az adókedvezményt, amit így indokolt: „A monzai nagydíj egy olyan márkanév, ami egész Olaszországhoz hozzátartozik. Vicces, hogy ezt mondom, mivel én Imolából származom...”

Ugyanazon a napon a lombard elnök, Maroni is megszólalt: „Nincs semmi ok rá, hogy miért utasítanák el” – mondta a módosításról, mely egy másik prominens politikus szerint minden szükséges feltételt biztosítana a monzai futam folytatásához. Az viszont biztosnak tűnik, hogy más helyszínre nem viszik át az Olasz Nagydíjat, azaz röviden: vagy Monza, vagy semmi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: