DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Red Bull: A lényeg a látványos külső alatt rejlik

Az energiaitalos csapat álcafestése rögtön felhívta magára a figyelmet Jerezben. És itt jön a dupla csavar: amíg mindenki a külsejükkel foglalkozik, az igazán lényeges dolgok az autó belsejében rejlenek.

A címvédő Mercedes csapat és a Williams is bemutatózott ma, de senkit sem érdekeltek attól a pillanattól fogva, hogy a Red Bull új konstrukciója felbukkant. A másik két istálló gépeivel ellentétben az RB11-ről korábban egyetlen kép sem került nyilvánosságba, az ebből fakadó várakozást ráadásul megfejelték egy meghökkentő, átmeneti fekete-fehér álcafestéssel. Ezt a megoldást gyakran használják az utcai autók gyártói is, ha a céljuk az, hogy a jármű pontos vonalait elrejtsék a figyelő szemek elől. A Red Bull szakemberei pedig arra utaltak, az igazán fontos újdonságok a felszín alatt lapulnak.



„Történt néhány változás, amelyek hatással vannak az autó első részének alakjára, de ezt leszámítva a változások legtöbbje a felszín alatt található” –mondta a csapat közleményében Rob Marshall mérnökigazgató, annak a négyes csoportnak a tagja, amely a háttérbe vonuló Adrian Newey feladatkörét veszi át. „Azonosítottuk a területeket, ahol javulást érhetünk el, és nagy erőkkel dolgozunk ezeken. A puszta szem számára ebből nem lesz sok látható, de sok kemény munkát fektettünk azokba a részekbe, amelyek rejtve maradnak.”

„Nagy erőkkel dolgoztunk együtt a Renault-val, hogy segítsük őket a motor fejlesztésében” – tette hozzá Adrian Newey. „Amire emlékeznünk kell, hogy a belsőégésű motor és a komplikált tartozékok, az ERS és turbófeltöltő átfutása ideje hosszú. Ha ezeken a területeken egy csapat előnyre tesz szert, akkor időbe tart fordítani.”

Christian Horner csapatfőnök is megszólalt, kitérve arra, hogy az RB11 csak az utolsó pillanatokban készült el. „A határokat feszegettük, mint általában. Az időkorlát szoros volt, hogy időben elkészüljünk az autóval az első tesztre, de ez normális a mi csapatunkban. Ha nem vagy a határon, akkor nem is próbálkozol elég keményen.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: