DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A csapatok túlélése fontosabb, mint a lóerők

Néhány éven belül esedékes az 1000 lóerős motorok érkezése, de ennél fontosabb kérdések is vannak napirenden – hívta fel a figyelmet egy mérnök, aki korábban az F1-ben dolgozott.

A motorgyártók is hajlanak arra – különböző mértékben –, hogy a közeljövőben, valószínűleg 2017-ben új, erősebb motorok érkezzenek, nem beszélve a versenyzőkről, akik érthető módon maximálisan támogatják a bűvös ezrest túllépő lóerők lehetőségét. A lehetőség folyamatos beszédtémát jelent, hiszen jelenleg még nincs konkrét elképzelés arról, milyen formában valósulhat meg.



Amíg azonban a nyilvánosság figyelmét leköti az új motorokról szóló vita, kevesebb figyelem szegeződik egy másik fontos kérdésre: már a tavalyi szezon végén csapatok hullottak ki a Formula-1-ből, három istálló pedig pénzügyi krízisbe került. Hogy a kérdés továbbra is valós, jól mutatja, hogy a Force India kihagyja az első, vasárnap kezdődő jerezi tesztet. A problémát a korábban a kategóriában dolgozó mérnök, a finn Ossi Oikarinen emelte ki, aki 2009-ig megfordult a Toyota, BMW és Ferrari csapatoknál is.

„Megfékezni a költségeket nem könnyű. De ha nem teszik, a független csapatok, mint a Sauber, nem fogják túlélni” – mondta a szakember a finn Iltalehti lapnak. „Azt hiszem, ezt a problémát kellene először megoldani, mielőtt azon kezdenek gondolkodni, hogy növeljék a motor erejét.” A mérnök azóta a DTM-ben dolgozik, amelyet előnyben részesít az F1-gyel szemben. „Egy nagyon szórakoztató széria, de a Formula-1-hez képest viszonylag szerény költségekkel.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: