DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

3 hely, 4-4 jelölt – Ki hol vezet 2015-ben?

A 18-ból már csak három hely szabad a 2015-ös rajtrácson, erre a háromra viszont nem kevesebb mint nyolc jelölt van összesen: négy jelenlegi F1-es pilóta és négy újonc versenyző.

Mercedes

A bajnokcsapat mindkét versenyzője, Nico Rosberg és Lewis Hamilton is szerződéssel rendelkezik a 2015-ös évre, sőt Rosberg a nyáron a következő szezonon túlra is meghosszabbította kontraktusát, és Hamilton is erre készül, a legújabb hírek szerint a szezonzáró másnapján kezdenek egyeztetni erről. Nincs reális esélye a váltásnak.

Red Bull

A négyszeres bajnok istálló másfél hónappal ezelőtt Sebastian Vettel távozásával együtt azt is bejelentette, hogy Danyiil Kvjat lesz Daniel Ricciardo csapattársa 2015-ben.

bottas_pod



Williams

A Williams a csapatok közül elsőként erősítette meg mindkét versenyzőjét: Felipe Massa és Valtteri Bottas is a grove-i csapatnál marad a következő szezonban.

Ferrari

A hírek szerint további átalakulások előtt Ferrari egy nappal a szezonzáró hétvége kezdete előtt jelentette be, ami már hosszú hetek óta nyílt titok volt: Kimi Raikkönen csapattársa Sebastian Vettel lesz - a német három évre írt alá.

vettel_alonso_2_D

McLaren

A wokingiak állítják, hogy december 1-ig, azaz a jövő hét végéig semmit sem jelentenek be. Fernando Alonso érkezése szinte borítékolható, a kérdés az, hogy az újoncévében felemás teljesítményt nyújtó, de a jövő reménységének számító Kevin Magnussen, vagy a rutinos Jenson Button lesz a kétszeres bajnok partnere, esetleg a McLaren lép egy merészet, és Stoffel Vandoorne-nak adnak lehetőséget? Ron Dennis Abu Dhabiban annyit árult el, hogy nem három, hanem négy versenyzővel kell számolni, így került képbe a belga McLaren-junior.

Force India

Nico Hülkenberg szerződéshosszabbítását október 20-án jelentette be a silverstone-i csapat, majd egy hónappal később, az Abu Dhabi Nagydíj szombati napján Sergio Perez maradását is megerősítették, aki az istálló közleménye szerint több évre írt alá.

Toro Rosso

A McLaren mellett a másik bizonytalan pont a Toro Rosso felállása, továbbra sem tudni, hogy ki lesz a 17 éves Max Verstappen csapattársa. Bár a csapat állítása szerint négy pilóta egyformán esélyes a helyre, mégis azt mondhatjuk, hogy ketten pályáznak igazán komoly sansszal a középmezőny egyetlen szabad helyére: a feltételezések szerint Helmut Marko által favorizált, s a Cepsa által támogatott WSR-bajnok, Carlos Sainz Jr., és az egyszer már félretett Jean-Eric Vergne, aki negyedik évét kezdhetné meg a csapatnál. A legfrissebb értesülések szerint Sainz lesz a befutó. Rajtuk kívül a GP3 bajnoki címét tegnapelőtt bebiztosító Alex Lynn és a WSR-ben ezüstérmet szerző Pierre Gasly számít még esélyesnek.

Lotus

Pastor Maldonado hosszabbítását már jó ideje bejelentette a csapat, és a héten azt is megerősítették, hogy Romain Grosjean is marad Enstone-ban.

tw_grosjean_together

Sauber

Sokáig az egyik legbizonytalanabb történet volt a Sauberé, ám november elején néhány nap alatt mindent tisztáztak a svájciak: előbb Marcus Ericsson érkezését jelentették be, aki mellé a GP2 ezüstérme felé tartó Felipe Nasrt szerződtették.

Kiscsapatok, harmadik autók

Továbbra is teljes a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a Caterham és/vagy a Marussia jogutódja ott lehet-e majd a rajtrácson a következő évben. Ha valamelyik kiscsapat túléli a telet, valószínűleg fizetős versenyzőt szerződtetnek majd. Hasonlóan nagy kérdés az, hogy mi lesz a harmadik autók ügyével: a Ferrarinál csak találgatni tudunk azzal kapcsolatban, hogy adott esetben ki kaphatná meg a harmadik versenygépet, a Red Bullnál viszont valamivel egyszerűbbnek tűnik a helyzet, hiszen meglepetés lenne, ha nem a Vergne-Sainz kettős egyike kerülne Ricciardo és Kvjat mellé.

A 2015-ös felállás (félkövér betűvel a biztos, dőlttel a valószínűsíthető nevek)

Mercedes: Nico Rosberg, Lewis Hamilton
Red Bull: Daniel Ricciardo, Danyiil Kvjat
Ferrari: Kimi Raikkönen, Sebastian Vettel
Williams: Felipe Massa, Valtteri Bottas
McLaren: Fernando Alonso, Kevin Magnussen/Jenson Button (Stoffel Vandoorne?)
Force India: Nico Hülkenberg, Sergio Perez
Toro Rosso: Max VerstappenCarlos Sainz/Jean-Eric Vergne (Alex Lynn/Pierre Gasly?)
Lotus: Pastor Maldonado, Romain Grosjean
Sauber: Felipe Nasr, Marcus Ericsson
Caterham/CF1 & Marussia/Manor: ?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: