DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Három újonc lesz holnap a pályán

A Lotus és a Sauber is újonc versenyzőt ültet autójába a holnapi napon, a Caterham pedig Will Stevensnek a teljes hétvégén lehetőséget ad. Nagy nap lesz a péntek e három pilóta számára.

A szezonzáró holnapi első szabadedzésén két fiatal versenyző, Esteban Ocon és Adderly Fong is bemutatkozhat hivatalos F1-es eseményen. Az F3-as Európa-bajnokságot megnyerő Ocon a múlt hónapban egy 2012-es Lotust már kipróbálhatott, most pedig egy idei autó vezetését és az F1-es versenyhétvégék hangulatát is megtapasztalhatja.

ocon_lotus_1



Autóba ültetése a Lotus nevelőprogramjának egy újabb állomása, a végső cél alighanem az, hogy 2-3 éven belül az F1-be juttassák Európa egyik legígéretesebb fiatal tehetségét. A csapatvezető-helyettes Federico Gastaldi nagyon dicsérőleg nyilatkozott Oconról, elmondása szerint a csapat izgatottan várja, hogy teljesít majd a francia holnap: „A mérnökeinket lenyűgözte, ami Valenciában mutatott, ez most egy újabb lépés lesz a fejlesztési programban.”

Szintén először vehet részt szabadedzésen a kínai Adderley Fong, aki van der Garde és Szirotkin után már a harmadik tesztversenyző lesz, aki beülhet pénteken a Sauberbe. Fong Oconhoz hasonlóan Valenciában próbálhatott ki egy 2012-es autót a múlt hónapban, most pedig a nagy feladatra készül: „Izgatottan várom az F1-es debütálásomat, de egyúttal kicsit ideges is vagyok. A múlt hónapban sok kilométert tettem meg egy C31-es Sauberrel Valenciában, így megbarátkozhattam az F1-es autók sebességével.”

fong

„Persze a C33 egy kicsit más, hiszen egy újgenerációs turbómotoros autóról van szó 1.6-os hathengeres motorral. Érdekes lesz, hogy működik az ERS és a brake-by-wire rendszer. Mivel az első szabadedzésen csak 90 perc áll rendelkezésemre, nem lesz sok időm megszokni az autót. Ennek ellenére nagy kiváltság F1-es hétvégén vezetni, nagyon örülök, hogy megkaptam ezt a lehetőséget, és az is szerencse, hogy mivel tavaly már jártam itt a GP3-mal, a pályát is ismerem.

A Caterham újoncáról, Will Stevensről itt írtunk külön.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: