Steward
Strommer Benjamin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. május 20. vasárnap
Egyéb

Szvoboda Bence történelmet írt!

Első magyar motorosként nyerte meg a cseh nemzetközi felnőtt motokrossz bajnokságot.

7 év kemény munkája, és megannyi áldozat meghozta a gyümölcsét: Szvoboda Bence (25) első magyar motorosként megnyerte a Buksa/Ados Motokrossz Bajnokságot Csehországban. Egy versennyel a sorozat vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert francia riválisával szemben.

20170716-petrovice-135246-2

Kívánni sem kívánhatott volna eredményesebb idényt a magyarok egyik legjobb krosszversenyzője. Szvoboda Bence hét fordulóból ötöt megnyert, a másik kettőn egy ezüst és egy bronzérmet szerzett a 2017-es cseh felnőtt sorozaton. 55 pontos előnye matematikailag ledolgozhatatlan a szezonzáró vranovi összecsapás előtt.

A stribrói viadalra úgy utazott el a magyar fiú, hogy maximum öt pontot veszíthet bajnoki riválisával szemben. Ez a versenynapon megrendezett két futamon minimum egy első és egy harmadik helyezéssel lett volna megvalósítható. Szvoboda nem bízott semmit a véletlenre, rögtön az elején támadott. Az első futamban két apró hiba, egy lekörözöttben való elakadás, valamint egy motorlefulladás fosztotta meg a győzelemtől. A francia ellenfele nyerte ezt a felvonást.

20170716-petrovice-143358

A második futamban csak a győzelem volt elfogadható Szvoboda számára, aki még könyörtelenebbül támadott. Az első körben maga mögé utasította Sulivan Jaulint, és innentől az ellenfelek csak a hátát nézhették. Kegyetlen tempóval, folyamatosan szakította le magáról a mezőnyt, a végén pedig megnyugtató előnnyel nyerte a futamot, és pályafutása első cseh bajnoki címét.

"7 éve küzdök ezért a címért, de eddig mindig közbejött valami a siker kapujában. Egy kellemetlen sérülés, vagy egy bosszantó technika hiba. Idén pályafutásom legkiegyenlítettebb formáját mutattam, ami nagyban köszönhető a megreformált téli felkészülésemnek. Különösen büszke vagyok erre a titulusra, hiszen Európa egyik legnívósabb profi bajnoksága a cseh, és az osztrák, valamint a magyar bajnoki címeimet szépen kiegészíti. Köszönöm mindenkinek, aki a részese volt valamilyen formában ennek a sikernek.” - mondta a leintés után a magyar versenyző.

20170820-stribro-105713-3

Az idei év még korán sem ért véget Szvoboda számára. A cseh szezonzáró mellett a német ADAC MX Masters, valamint a szlovák bajnokság futamain lesz még látható szeptemberben, a magyar közönség pedig az október 15-én, a tápióbicskei csapatversenyen szurkolhat neki.

Összetett végeredmény MX2, Stribro:

1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 47 pont

2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 47 pont

3. Jonas Nedved (Csehország, KTM)  – 40 pont

4. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 33 pont

5. Dusan Drdaj (Szlovákia, Yamaha) – 32 pont

Az MX2-es cseh bajnokság állása 7 forduló után:

1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 327 pont (már bajnok)

2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 272 pont

3. Dusan Drdaj (Csehország, Yamaha) – 210 pont

4. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 208 pont

5. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 208 pont

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?