DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

Nyílt levél az MNASZ elnökétől

Az MNASZ elnöke, Oláh Gyárfás nyílt levelet küldött az Elnökség munkájáról, ügyeiről, a közeljövő terveiről, szakítva a klasszikus módszerrel. A levelet teljes hosszában közöljük cikkünkben.

Tisztelt Sportbarátaim, Versenyzők, Tisztségviselők, Autósport rajongók!

Kötelességemnek érzem, hogy az Elnökség munkájáról, a folyamatban lévő ügyekről és a közeljövő terveiről részletes tájékoztatást adjak. Engedjétek meg, hogy eltérjek a klasszikus módszertől, melyben felsorolom, mely versenyeken, milyen győzelmeket, helyezéseket értek el hazánk versenyzői, mivel az sportolóink rátermettségét, tehetségét tükrözi és ez nem az Elnök, az Elnökség érdeme!

A Közgyűlést követően a választott szakágvezetők felállították bizottságaikat, megkezdődött a 2015-ös év előkészítése. Ezúton is meg kell köszönnöm azt a céltudatos, eredményes munkát, amit a régi/új szakágvezetők végeztek a bajnokságok beindítása érdekében! A versenyzők igénye alapján megalakult Szlalom szakággal együtt, Szövetségünk 2015-ben az autósport 7 területének munkáját koordinálja.

Az Elnökség október 1-ig 15 ülésen 98 határozatot hozott, míg a Sporttanács 15 ülésén 165-öt. Szövetségünk az Alapszabály rendelkezései szerint, jogszerűen működik. A törvényszéki adminisztráció túlterheltsége okán a mai napig nem kaptunk jelzést alapszabályunk bejegyzéséről. Bizakodó vagyok a pozitív elbírálásában, de természetesen felkészültünk egy esetleges hiánypótló végzésre is. Május 26-val az illetékes hatóság bejegyezte a Közgyűlés személyemet érintő döntését, így hivatalosan is képviselem a Szövetséget.

Mint az ismeretes a Hutchinson Brothers Rali Kupac Autósport Egyesület pert indított a Magyar Nemzeti Autósport Egyesület ellen. Az egyesület beadványában felperesként megtámadta a 2015 január 24-i Közgyűlés által megválasztott Elnökséget, megkérdőjelezte a megválasztott Sporttanács döntési jogosultságát, kétségbe vonta a 2014 február 21-i Közgyűlésen elfogadott Alapszabály törvényességét. A Hutchinson Brothers Rali Kupac Autósport Egyesület a perben azt kérte, hogy a Fővárosi Törvényszék mondja ki az MNASZ törvénytelen működését. A Fővárosi Törvényszék a elsőfokú ítéletében a Hutchinson Brothers Rali Kupac Autósport Egyesület keresetét elutasította, továbbá a Fővárosi Törvényszék rögzítette, hogy az MNASZ megfelelően értelmezte az új Polgári Törvénykönyvet az Elnökség tagjainak megválasztásakor. Tény, hogy mind a négy keresetet első fokon a bíróság elutasította! Magyar Gyorsulási Szövetség témakörben az ügyészség felszólította a szervezetet, hogy alapszabályában az országos sportági szakszövetségre vonatkozó működését módosítsa mert ezen jogokkal nem rendelkezik. Amennyiben ennek nem tesz eleget, az ügyészség peres eljárás alá vonja a szervezetet.

Munkakapcsolatom a Sporttanáccsal, az Elnökséggel, a Titkársággal kiváló. Azonos elvek és érdekek mentén végezzük a feladatainkat. Az elmúlt időszakban közösen kimunkált reform intézkedéseinek köszönhetően a Szövetség egészének egy hatékonnyá, versenyképessé tehető, jó irányba mutató modern programja van, melynek az elmúlt hónapokban majd minden területén történt valami pozitív változás. A tempó azonban még lassú, azon gyorsítani kell!

A jövőt illetően kettős feladat áll előttünk. Az egyik, tovább folytatni a versenyzőbarát szövetség kialakítását, a másik a gazdasági stabilitás megalapozása. Büszkén jelenhetem be, hogy a döntéshozók segítségével az idei legfőbb célunkat elértük, miszerint létrehozunk egy olyan működő rendszert, melyben a résztvevők többsége szívesen dolgozik, idejük, energiájuk nagy részét a sportra és a valós munkára tudják fordítani. Bizottságaink önállóak, feladatának megfelelően működik a Szövetség, melyhez ezúton is köszönetemet szeretném kifejezni sportvezetőinknek! Őszinte leszek, vannak szakmai viták, de azok az elmúlt évvel ellentétben intelligens keretek közt zajlanak és a jövő sikereit szolgálják.

Fotó: Speedlightphoto


Mint azt remélem Ti is láttátok, a Szövetséget képviselve szinte az összes kiemelt versenyünkön jelen vagyok! Részt vettem az Eger, Miskolc, Székesfehérvár, Veszprém, Szombathely Rallyek hivatalos eseményein, ahol a rendezőket is segítve, a helyi Önkormányzati vezetőkkel, Polgármesterekkel a sikeres együttműködés érdekében jó kapcsolatot alakítottam ki. Megtapasztaltam, hogy a Rallye sportot minden hazai nagyvárosban kiemelt rendezvénynek minősítik. Versenyeink sikere közös érdekünk, ezért az illetékes hatóságokkal és rendezőkkel személyes kapcsolatot tartok az engedélyezései eljárások ideje alatt. 

Együtt ünnepelhettem veletek Michelisz Norbi WTCC győzelmét a Hungaroringen. Formula-1 és a World Series by Renault versenyén díjat adtam át és az FIA delegáltjaival ápoltam a jó kapcsolatot. Részt vettem díjátadóként a 30. Magyar Nagydíj alkalmával megrendezett emlékplakettek átadásán is. Hungarian Baja Világkupa és Nyirádi Autocross EB hétvégéjén is képviseltem szövetségünket és drukkoltam a hazai indulóknak. Kiemelt rendezvényeinken kívül sajtótájékoztatót szerveztünk a Rallye2 Baranya Kupa futam előtt és ellátogattam gyorsasági bajnokság Szlovákia-ringi és Pannónia-ringi futamára és ott voltam Kiskunlacházán a Drag Országos bajnokság futamán is.

A Kamion EB futamán más irányú elfoglaltságom miatt nem tudtam részt venni, sajnálom! Ezúton ragadnám meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak Alelnökünknek, Major Györgynek és az elnökség tagjainak, hogy méltón képviselték a Szövetséget. Köszönet jár Őri Tamásnak, Molnár Balázsnak, Jobbágy Ákosnak, a nyolc év kitartó munkájáért, melynek gyümölcseként visszatért Magyarországra a Kamion EB! Bízom benne, hogy a sok befektetett munka meghozta a várt eredményt és a következő években is láthatunk kamionokat a mogyoródi versenypályán! Büszkeség volt látni a magyar versenyzőt, Kiss Norbit a Hungaroringi díjkiosztó legfelső dobogóján.

Kötelességemnek érzem, minél több rendezvényen való megjelenésemet, nemcsak szövetségünk ily módon való képviselésére, hanem azért is, mert így kapok valós képet szakágaink életéről az esetleges megoldandó feladatokról. Az ilyen alkalmak elnöki munkám részei, örömmel teszem, igyekszem az MNASZ különböző területéről mindenkit megismerni. Tapasztalataim és az FIA felügyelők jelentései alapján kijelenthetem, rendezvényeink többsége professzionális, kiemelten jól pontozták a Formula-1, WTCC, ETRC, Hungarian Baja és Autocross EB versenyeinket. Előttünk van még FIA Historic Rallye EB futamunk, amely záró hétvégéje a Magyar Rallye OB-nek.

Az FIA 2015-ben Mexikóban rendezte meg éves Sportkonferenciáját, melyen 92 ország autósport vezetői vettek részt, többségben a szövetségek elnökei. Volt alkalmam személyesen konzultálni a magyar autósport helyzetéről az FIA elnökével Jean Todt-tal és több fontos tisztségviselővel. A három napos konferencián meghívást kaptam előadásokra melyen neves előadóktól, hasznos ismereteket szereztem, azokról a tudományos alapossággal kidolgozott praktikus tevékenységekről, ami segítheti a Szövetség hatékonyabb munkáját. Iránymutatást kaptam miként kezeljük a promóterek feladatát, a közösségi médiát, hogyan integráljuk és miként serkentsük az új generációt az autósport iránti érdeklődésre. Nagy hangsúlyt fektettem a személyes kapcsolatok ápolására, sportdiplomáciailag meghatározó volt a Mexikóban töltött 3 nap.

Szeptember 24-én részt vettem a FIA-CEZ ülésen Bécsben, ahol a 13 országból elsőként adtuk be a jövő évi CEZ versenyeink tervezett időpontjait és helyszíneit. Szakágaink képviseletében kiemelt figyelmet fordítok a CEZ naptár összeállítására. Nemzetközi szinten lobbizok azért, hogy az igények szerint, szakáganként akár 2 hazai bajnoki futam kerüljön a naptárba. Többek között a célom ezzel, hogy a magyar versenyzők több lehetőséget kapjanak a jobb eredmény elérésére FIA-CEZ sorozatban és versenyeink nemzetközi indulókkal színesedjenek.

CEZ díjkiosztót idén, december 11-13 között Zágrábban rendezik egy regionális sport konferenciával egybekötve. Mivel az időpont közvetlen a FIA párizsi éves közgyűlését követő héten van így megszülethetnek a végső döntések a CEZ 2016. évi szabályairól. Baráti kapcsolatot ápolok a környező országok vezetőivel. Továbbra is kiemelten fontos számomra a Zóna országok szövetségeivel való jó kapcsolat ápolása, mert közös bajnoki futamok rendezése, együttes érdekünk egy színvonalas bajnokságban.

Nyár óta folyik a munka weboldalunk megújítására, korszerűsítésére. Mint azt Ti is tudjátok, szövetségünk pályázatot írt ki weboldalkészítésre, illetve ami még fontosabb az elektronikus ügyintézési rendszer létrehozása. Nem kis feladatra vállalkoztunk, de azt gondolom hatalmas lépés lesz a szövetség életében, amikor a licenc kérelmeket, verseny bejelentéseket és a sportbírói vizsgákra jelentkezést is online módon küldhetik tagjaink a titkárságnak, ezzel pénzt, energiát és időt takarítunk meg nem beszélve a környezetünk ily módon való megóvásáról. Év elején elindítottuk közösségi oldalunkat a Facebookon. Várakozásunkkal ellentétben mai nappal már több mint 5000-es követői létszámot értünk el és Youtube csatornánk is nagy látogatottságnak örvend.

Szeptembertől újabb célokat és feladatokat tűztünk ki. Szakágvezetői feladat, hogy legkésőbb karácsonyra komplett verseny naptárt és alapkiírást kapjanak a versenyzők és csapatok. Örömmel jelenthetem be, hogy szakágainktól kért 2016-os tervezett alapkiírások október 1-ei határidővel mind beérkeztek Sporttanácsunkhoz, akik elkezdték az egyeztetéseket bizottságainkkal. Véleményem szerint ez hatalmas lépés annak érdekében, hogy jövő évi szabályaink elkészüljenek határidőre. Megkezdtem 2016-os versenyévad szponzori szerződésekkel kapcsolatos tárgyalásokat a Szövetségünk támogatóival. Kitűzött célom, hogy gazdaságilag stabilan, biztonságosan, igényesebben vághassunk neki a 2016-os verseny évadnak oly módon, hogy támogatóink is elégedettek legyenek.

2016-ra olyan szabályokat kell alkotnunk, mellyel meghatározzuk az szövetség hosszútávú sportpolitikai, gazdasági stratégiáját. 2015 az előkészítése volt a következő 3 évünknek. Határozott célom, hogy átlátható, kiszámítható, innovatív rendszert építsek fel! A megfogalmazott célok elérése érdekében a Sporttanács részvételével a Szövetség költségvetési átvilágítása megtörtént. Kiemelt figyelem vetül a felesleges költségek meghatározására, a gazdálkodás finomítására. A mai modern világ, a piac igényei szerint kell átalakítanunk, modernizálnunk Szövetségünk minden területét, hatékonyabb stratégiai gondolkodásra lesz szükség.

Az Elnökség összetételét meg kell köszönnöm a Tagságnak. Jól választottak, kiegészítjük egymást gondolkodásban, mert közös a célunk!

Sporttársi üdvözlettel

Oláh Gyárfás

elnök

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: