DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Nigel Lamb a Red Bull Air Race világbajnoka

Eldőlt: Nigel Lamb a Red Bull Air Race 2014-es évadának világbajnoka. A brit a drámai idényzárón, Ausztriában begyűjtött második helyével biztosította be magának az elsőséget.

RBAR_Spielberg_Peter Besenyei 3



Nem adták egyszerűen a győzelmet: Lamb az Alpokban a helyi kedvenccel, Hannes Arch-al folytatott vérre menő küzdelmet. Besenyei Péter a 12. helyen végzett, összesítésben pedig 11. lett a világbajnokságon.

35 ezer néző figyelte lélegzet visszafojtva a Forma-1-es Red Bull Ring felett zajló csatát. Hannes Arch-nak lett volna esélye a világbajnoki címre, ehhez azonban az első helyen kellett volna végeznie. Az osztrák hihetetlenül gyors volt az edzéseken és a helyi közönség okkal hihette, hogy sikerül a bravúr, megverheti Lambot. A kiélezett versenyben azonban Arch-nak kockázatokat kellett vállalnia és mivel az egyik kapun nem a szabályoknak megfelelően repült át, két másodperces büntetést kapott, így visszacsúszott a negyedik helyre.

A világ leggyorsabb motorsportjának fináléját a francia Nicolas Ivanoff nyerte meg Spielbergben, a pódium második fokára Lamb állhatott fel, Martin Sonka lett a harmadik, őket követte a megbüntetett Arch, valamint a világbajnoki címért szintén sokáig küzdő Paul Bonhomme. Mindez azt jelentette, hogy 60 pontjával Lamb ünnepelhette a világbajnoki címet, az 57 pontos Arch pedig második lett összetettben. Hannes Arch immáron harmadszorra szorul a második helyre, hiszen 2009-ben és 2010-ben is itt végzett, igaz, mindkét évben Paul Bonhomme győzte le.

"Ez hihetetlen. Nagyon szerencsésnek érzem magam, mert azt hittem, hogy ezzel a sebességgel a pódiumra sem jutok fel. Ez egy nagyszerű nap. Leírhatatlan, amit most érzek" - mondta a Red Bull Air Race új világbajnoka. Az idei év a spielbergi futammal lezárult, ám a sorozat jövőre folytatódik.

RBAR_Spielberg_Peter Besenyei 2

Péter és csapata minden erejével azon dolgozik, hogy a következő szezonra korrigálja a Corvus hibáit. Péter elmondása szerint "Fantasztikus, hogy be tudtunk vonni egy magyar gyártású gépet a versenybe, de nehéz egy új repülőgéppel ebben a mezőnyben."

Így most a legfőbb cél az idei szezon alatt kibukó hibák korrigálása és a szükséges pontosítások elvégzése. Az egyik feladat a szárnyak kicserélése lesz, mert jelenleg nem tud olyan szűken fordulni a gép, mint azt Péter szeretné, ami sorsdöntő század/tized másodpercektől való elesést jelent.

Reményeik szerint a következő szezonra sikeresen elkészülnek a javításokkal.

RBAR_Spielberg

A spielbergi verseny végeredménye:

1. Nicolas Ivanoff (FRA)

2. Nigel Lamb (GBR)

3. Martin Sonka (CZE)

4. Hannes Arch (AUT)

5. Paul Bonhomme (GBR)

6. Michael Goulian (USA)

7. Kirby Chambliss (USA)

8. Pete McLeod (CAN)

9. Yoshihide Muroya (JPN)

10. Matt Hall (AUS)

11. Matthias Dolderer (GER)

12. Peter Besenyei (HUN)

 

A Red Bull Air Race világbajnokságának végeredménye: 

1. Nigel Lamb (GBR) 62 pont

2. Hannes Arch (AUT) 53

3. Paul Bonhomme (GBR) 51

4. Nicolas Ivanoff (FRA) 42

5. Pete McLeod (CAN) 38

6. Matt Hall (AUS) 33

7. Matthias Dolderer (GER) 21

8. Martin Sonka (CZE) 18

9. Yoshihide Muroya (JPN) 10

10. Kirby Chambliss (USA) 7

11. Peter Besenyei (HUN) 6

12. Michael Goulian (USA) 3 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: