DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Alonso, Massa és Hamilton a gyermekekért

Mind aktív F1-es pilóták, volt olyan év, amikor éppen egymás ellen harcoltak a világbajnoki címért, de a pályán kívül ugyanaz a közös, nemes cél vezérli őket: jobbá tenni a világ gyermekeinek életét.

Fernando Alonso 2005. március 11. óta tevékenykedik az UNICEF spanyol nagyköveteként, vagyis ő már akkor csatlakozott önkéntesként az ENSZ gyermekjogvédő és érdekképviselő szervezetéhez, amikor még első világbajnoki címét üldözte.

Az UNICEF küldetése a gyermekek jogainak védelme mellett az, hogy a világ valamennyi 18 év alatti személye megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvízhez és ételhez, védőoltáshoz jusson, megfelelő oktatásban részesüljön, és legalább egy minimális, alaplehetőséget kapjon tehetsége kibontakoztatásához, jövője felépítéséhez.

A nemzetközi szervezetnek számos nagykövete van szerte a világon – általában hírességek, többnyire, színészek, énekesek és sportolók, akik népszerűségüket felhasználva igyekeznek rámutatni az ügy fontosságára. Ahhoz azonban, hogy valaki UNICEF nagykövetté váljon, nagyon szigorú kritériumoknak kell megfelelni, és a jelöltnek különféle önkéntes tevékenységekkel és adományokkal kell előtte bizonyítania a jó ügy iránti elhivatottságát. Aki tehát UNICEF nagykövet, az biztosan nemcsak az arcát adja ehhez, hanem a szívét-lelkét is.



Ami Alonsót illeti, ő elsősorban a ferraris évei alatt és legfőképp Indiában vállalt aktív szerepet az UNICEF nagyköveteként. 2011-ben és 2012-ben is egy az F1-es Indiai Nagydíjhoz közeli időpontban kötötte össze a kellemest a hasznossal. Előbb a gyermekbénulás visszaszorításáért indított kampány mellé állt oda teljes vállszélességgel, melynek keretében beteg gyerekekkel találkozott és csalt mosolyt az arcukra, illetve öt csecsemőnek személyesen adta be szájon át a paralízis elleni vakcinát, kiemelve a teljes körű megelőzés fontosságát.

2012-ben ugyancsak ő, szintén Indiában a szappanos kézmosást népszerűsítette egy program keretében, a higiénikus gondolkodás és körülmények elősegítése érdekében, amellyel csírájában el lehet fojtani a megbetegedések és a gyermekhalálozások nagy részét.

Alonso Indiában népszerűsíti a kézmosást a helyi UNICEF 2012-es kampányában

A spanyolhoz hasonlóan volt ferraris csapattársa, Felipe Massa is UNICEF nagykövet, ő 2007 októbere óta látja el ezt a szerepet hazájában, Brazíliában. Kijelölésekor a következő szavakkal indokolta, miért érezte fontosnak szervezett keretek között szolgálni a gyerekek jólétét:

Massa eddigi legnagyobb visszhangot keltő aktivitása az UNICEF nagyköveteként egy az olvasást népszerűsítő kampánya volt, melynek keretében 500 szegénysorban élő brazil diákkal találkozott, és előttük beszélt arról, milyen fontos az olvasás ahhoz, hogy a kellő ismeretek megszerzésével egy nap ők is bajnokokká váljanak az élet azon területén, amiben tehetségüket kapták. A kampány keretében Massa 1200 könyvet adományozott egy Sao Pauló-i iskolának, melynek könyvtárát hálájuk jeléül róla nevezték el.

Lewis Hamilton egyelőre ugyan nem számít hivatalos UNICEF nagykövetnek, ám az utóbbi években ő is rendszeresen segíti adományokkal, illetve egy-egy program, vagy akció keretében a rászorult gyermekeket az UNICEF kiemelt támogatójaként.

A kétszeres világbajnok először 2012 márciusában működött közre a brit UNICEF egyik kampányában, amikor fülöp-szigeteki utcagyerekekkel találkozott, egy rövidfilm készítésével felhívva a figyelmet nehéz helyzetükre, a megfelelő mennyiségű élelem, valamint az oktatás hiányára, a megelőzhető és elkerülhető betegségekre és elhalálozásokra.

Még az év októberében Indiába is ellátogatott, ahol egy az újszülöttek ellátásáért és rehabilitációjáért felelős kórházban a saját két szemével nyerhetett betekintést az éhezés és az alultápláltság szörnyű következményeire az édesanyákon és csecsemőiken. Jelenlétével számos cikk megjelenését generálta, és ezáltal segített felhívni a figyelmet a problémára, hogy annak híre minél több segíteni vágyó emberhez eljusson szerte a nagyvilágban.

2014-ben Lewis Haitire utazott, ahol szintén alultáplált gyermekekkel találkozott. Itt is személyesen tapasztalhatta meg, hogy az UNICEF életmentő ételcsomagjai sok esetben szó szerint apró kis értékes életeket mentenek meg, és a Soccer Aid (Focitámogatás) program keretében 5,3 millió fontnyi adományt segített összegyűjteni a rászorulóknak. 

Ez tehát a kőkemény F1-es pilóták másik arca, avagy ezt teszi Alonso, Massa és Hamilton, amikor épp nem a pályán versengenek egymással, hanem bár külön-külön és egymástól teljesen függetlenül, de végső soron mégiscsak ugyanazt a nemes célt szolgálják. Mert a jövőnket a gyermekek jelentik, és nem szabad elfelejtenünk, hogy nem mindenkinek jut olyan szerencsés gyerekkor, mint az F1-es pilóták többségének. Massáék nem felejtik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: