DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
USA

Indy 500: Negyedik győzelmét aratta Castroneves

Negyedik alkalommal remekelt az ikonikus indianapolisi 500 mérföldes versenyen a 46 éves Helio Castrovenes. A dobogóra a brazil klasszison kívül Alex Palou és Simon Pagenaud fért fel.

Vasárnap magyar idő szerint este rendezték az év egyik legjelentősebb autósporteseményét, az Indianapolis 500-at. A rajtot Scott Dixon várta az élről, közvetlenül mögötte Colton Herta, majd Rinus VeeKay, Ed Carpenter és Tony Kanaan sorakozott. Helio Castroneves a 8., Takuma Sato a 15., Josef Newgarden a 21., Juan Pablo Montoya pedig a 24. pozícióból várta az indítást. Az újoncok közül Pietro Fittipaldi szerezte meg a legelőkelőbb, 13. pozíciót.

05-30-Start



A rajtot követően Dixon nem sokáig tudta megőrizni a vezetést, szoros csatában előbb Herta, majd VeeKay állt az élre. A mezőny végéről rajtoló Will Power óriási felzárkózást mutatott be, a 10. körben már a 25. pozícióban haladt a mezőny végéről. Az első kiállások során Stefan Wilson hibázott egyet, a bejárat féktávját elmérve a bokszutca falának ütközött. A pace cart követő fázisban Herta állt az élen VeeKay, Castroneves, Daly és Palou előtt, míg a kétszeres Indy 500-győztes Sato a hatodik helyen állt. Daly egy szép manőverrel előbb Castronevest, majd Veekayt is maga mögé utasította. A következő kiállások során ismét keveredett a sorrend, Veekay visszavette a vezetést Daly és Herta előtt, miközben az első tíz három másodpercen belül autózott.

Wilsonhoz hasonlóan Graham Rahal vesztét is egy kiállás okozta: az amerikai egyik kerékcseréje során rosszul rögzítették a bal hátsó kereket, így a pályára kihajtva az elengedett, az autó pedig a falnak csapódott. Ismét jött a pace car, ami után Castroneves átvette a vezetést Pato O’Ward előtt, de az előnye nem sokáig tartott, a 132. körben Alex Palou mindkettejüket maga mögé utasította. Az élen közöttük több oda-vissza váltás után, hat körrel a vége előtt Palou vezetett Castroneves előtt, őket pedig O'Ward, Pagenaud és Carpenter követte. Két körrel a leintést megelőzően még egy utolsó előzést bemutatva az élre állt, a forgalom pedig neki kedvezett, így őt intette le először a kockász zászló. Palou a második, Pagenaud a harmadik helyen ért célba. A 46 éves Castroneves ezzel negyedszer győzött Indianapolisban.

 Az első tíz sorrendje alább, a teljes végeredmény pedig ezen a linken olvasható.

indy500top10

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: