DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
USA

Hiába Newgardené az őrült finálé, Dixon hatodszor bajnok

Elképesztően izgalmas és fordulatos versenyt hozott az IndyCar idei utolsó futama St. Petersburgben, amelyen azonban hiába győzött fő kihívója, az új-zélandi hatodszor is felért a csúcsra.

Eredetileg a szezonnyitót rendezték volna St. Petersburgben, a koronavírus-járvány miatt átalakított versenynaptár alapján végül a 2020-as IndyCar-évad utolsó futamát tartották itt. A legfőbb kérdés az volt, hogy vajon Scott Dixon vagy az őt 32 pontos hátrányból üldöző Josef Newgarden lesz-e a bajnok. Az élről viszont nem ők, hanem utóbbi csapattársa, Will Power startolhatott, de nem sokáig vezetett az ausztrál, problémák miatt hátracsúszott, így Alexander Rossi ragadta magához a vezetést.

dixon-indycar-stpetersburg



Az izgalmakról viszont később is Power gondoskodott: előbb kis híján kiütötték egymást az őt előző Newgardennel, majd pedig a falnak ütközve kiváltotta az első teljes pályás sárga zászlós fázist. Amiből aztán gyors egymás utánban jött még kettő: Santino Ferrucci balesete, majd Scott McLaughlin és Rinus Veekay ütközése miatt volt erre szükség.

Ekkor Rossi vezetett Colton Herta és James Hinchcliffe előtt, miközben a bajnokaspiránsok közül Newgarden a negyedik, Dixon a nyolcadik helyen haladt – az újraindítást követően utóbbi viszont még két pozíciót javított. Ezzel végképp jó helyzetbe került Dixon, s ez még azt követően is igaz volt, hogy Herta hibázott és csak Newgarden mögött tudott visszacsatlakozni a versenybe, így a tavalyi bajnok feljött harmadiknak.

A 70. körben jött az újabb fordulat: Rossi az élről forgott bele a falba. Az emiatt FYC-fázis után Marco Andretti is balesetbe keveredett, majd már az újabb sárga zászló hatálya alatt Hinchcliffe forgott meg, a pályára visszatérve pedig belement Jack Harvey autójába. Az újabb újraindításnál aztán Newgarden kettőt előzött egyszerre, így az élre állt, de Dixon is javított két helyet, így ő is már a harmadik helyen autózott – amikor ismét teljes pályás sárga zászlós lépett életbe, ezúttal Oliver Askew miatt. Az őrületet jól mutatta, hogy néhány esőcsepp is megjelent már a kamerán, míg a biztonsági autóból pedig kifogyott az üzemanyag…

Az újbóli újraindítást követően Patricio O’Ward tört előre, és a vezető Newgardent is szorongatni próbálta. Mögöttük viszont ismét hibázott Herta, így Dixon újfent a kényelmes harmadik helyen találta magát. Innen pedig már nem volt több fordulat: Newgarden győzött, ám ez kevésnek bizonyult, az O’Ward mögött az utolsó dobogós helyen befutó, a Chip Ganassi Racinget erősítő Dixon lett a bajnok – 2003, 2008, 2013, 2015 és 2018 után immár hatodik alkalommal! Mögöttük egyébként Sebastien Bourdais, Ryan Hunter-Reay, Simon Pagenaud, Marcus Ericsson, Charlie Kimball, Graham Rahal és Takuma Sato jött be még az első tízben a szezon utolsó futamán.

A futam végeredménye:

1. Josef Newgarden Team Penske Dallara/Chevrolet 2h06m12.5948s
2. Patricio O'Ward Arrow McLaren SP Dallara/Chevrolet 4.1409s
3. Scott Dixon Chip Ganassi Racing Dallara/Honda 6.1561s
4. Sebastien Bourdais A.J. Foyt Enterprises Dallara/Chevrolet 7.4132s
5. Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport Dallara/Honda 9.7529s
6. Simon Pagenaud Team Penske Dallara/Chevrolet 10.5773s
7. Marcus Ericsson Chip Ganassi Racing Dallara/Honda 11.0696s
8. Charlie Kimball A.J. Foyt Enterprises Dallara/Chevrolet 15.8580s
9. Graham Rahal Rahal Letterman Lanigan Dallara/Honda 16.3743s
10. Takuma Sato Rahal Letterman Lanigan Dallara/Honda 16.7748s
11. Colton Herta Andretti Harding Dallara/Honda 24.2149s
12. Max Chilton Carlin Dallara/Chevrolet 30.4724s
13. Alex Palou Dale Coyne Racing Dallara/Honda 43.5791s
14. James Hinchcliffe Andretti Autosport Dallara/Honda 1m04.0661s
15. Rinus Van Kalmthout Ed Carpenter Racing Dallara/Chevrolet 2 kör
16. Oliver Askew Arrow McLaren SP Dallara/Chevrolet 2 kör
17. Conor Daly Ed Carpenter Racing Dallara/Chevrolet 2 kör
18. Felix Rosenqvist Chip Ganassi Racing Dallara/Honda 2 kör
19. Jack Harvey Meyer Shank Racing Dallara/Honda 3 kör
  Marco Andretti Andretti Autosport Dallara/Honda Kiesett
  Alexander Rossi Andretti Autosport Dallara/Honda Kiesett
  Scott McLaughlin Team Penske Dallara/Chevrolet Kiesett
  Santino Ferrucci Dale Coyne Racing with Vasser Sullivan Dallara/Honda Kiesett
  Will Power Team Penske Dallara/Chevrolet Kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: