DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
USA

Kaotikus Indy 500-at nyert Takuma Sato

Drámai véget ért a 104. Indy 500-as viadal, amelyen Takuma Sato sárga zászlós fázis alatt húzta be a győzelmet, Fernando Alonso pedig csak a 21. lett. Spencer Pigottot kórházba szállították.

Ahogy az várható volt, taktikázások, előzések és ijesztő balesetek tarkították az idén szokatlan időpontban megrendezett Indianapolis 500-as viadalt. 

A verseny korai szakaszát a pole-pozíciós Marco Andretti megelőzését követően Scott Dixon dominálta. Az első sárga zászlós fázis a 8. körben kezdődött, amikor James Davison autójának egyik kereke túlhevült és lángra kapott. A pilóta épségben kiszállt az autóból, öt körrel később pedig Dixon vezetésével folytatódott a verseny. 

indy5001



 Az újraindítás után alig telt el 12 kör, újabb baleset miatt lassított a mezőny. Marcus Ericsson az egyes kanyarban csapódott falnak, ami következtében az élen állók sorra érkeztek a bokszba. A helyzet rendeződésével Oliver Askew néhány pillanatra átvette a vezetést, ám a sárgák feloldását követően Simon Pagenaud egy parádés indítással megelőzte őt, miközben mögöttük elszabadult a káosz.

Az ezt követő taktikázásokból Dixon jött ki a legjobban, aki hosszú körökre ismét az élre állt, őt Takuma Sato és Alexander Rossi követte. Rövid időn belül sorban Ben Hanley, Conor Daly és Askew is balesetet szenvedett, de mindannyian ép bőrrel megúszták az ütközéseket. A helyzetek rendeződésével az élen Dixon és Rossi váltogatta egymást, és húzott el a többiektől. Kettejük viadala a 122. körben történt baleset után csúcsosodott ki, amikor Alex Palou ütközése miatt egyszerre a bokszba hajtottak, ahol összeütköztek egymással. Rossit veszélyes kiengedésért megbüntették, így visszacsúszott a mezőny végére. A pilóta heroikus küzdelemmel zárkózott fel az élen állókra, egy alkalommal négy autót utasított maga mögé, ám a versenyének a 144. körben egy hiba, és a fallal való találkozás vetett véget.

EgIp9H6XsAI7tQN

A vezetést Dixon vette át, aki a 169. körben teljesítette utolsó bokszkiállását, ám a szerelésbe csúszott hiba következtében elveszítette pozícióját Satóval szemben, aki egy körrel korábban végzett a saját kiállásával. 

Mindössze öt kör volt hátra a versenyből, amikor Spencer Pigot ijesztő balesetet szenvedett. A négyes kanyarban túlkormányzottá vált az autója, így a külső falba csapódott, ahonnan a pálya belseje felé kezdett csúszni. A bokszutcát és a célegyenest elválasztó falat oldalról találta telibe. Miközben az eszméleténél lévő pilótát kórházba szállították, a Sato vezette mezőny visszafogott tempóban áthaladt a célvonalon. A japán pilóta második Indy 500-as győzelmét szerezte meg, őt Dixon követte a második, Graham Rahal pedig a harmadik helyen. Fernando Alonso a 21. lett.

A teljes sorrend a Motorsport oldalán olvasható.

indysato

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: