DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
USA

Hivatalos: Alonso indul a 2019-es Indy 500-on

Bár a Formula-1-ben távozik a McLarentől, egy másik fronton továbbra is együtt fog működni jelenlegi csapatával Fernando Alonso: a spanyol egy év kihagyás után ismét ott lesz az indianapolisi 500 mérföldesen.

A világ leghíresebb oválpályás versenyén Alonso 2017-ben debütált, amikor a McLaren az F1-es Monacói Nagydíj kihagyását is lehetővé tette számára, enyhítve ezzel az istálló gyenge formája miatt felgyülemlett frusztrációját. A spanyol remek debütálást produkált: újoncként az 5. rajthelyet szerezte meg, 27 kört töltött az élen, a teljes mezőnyben övé volt a legjobb átlagosan elfoglalt helyezés a verseny során, ám 21 körrel a leintés előtt a Honda-motor meghibásodása megállásra kényszerítette.

Az F1-es naptárütközés miatt 2018-ban nem tért vissza a futamra Alonso, de senki nem kételkedett benne, hogy hamarosan újra megkísérli majd megnyerni az Indy 500-at, hogy a Monacói Nagydíjon elért két sikere és az idén behúzott Le Mans-i 24 órás mellé ennek a nagy versenynek a trófeáját is odatehesse egy napon. Miután a Formula-1-ben már nem szerepel jövőre, minden akadály elhárult újbóli részvétele elől.

DrqiVTqWoAAhUMT



„Már egy ideje egyértelművé tettem, hogy a vágyam a tripla korona elérése” – mondta Alonso a McLaren Indy 500-as visszatérése bejelentésének apropóján. „2017-ben elképesztő tapasztalatokra tettem szerint Indianapolisban, és a szívem mélyén tudtam, hogy ha lehetőségem nyílik rá, vissza kell térnem oda. Külön öröm számomra, hogy a McLarennel tehetem ezt meg. Mindig is ez a csapat lett volna az első választásom, és boldog vagyok, hogy végül ők is a részvétel mellett döntöttek. Kemény verseny lesz, egy hatalmas kihívás, ahol a legjobbakkal kell megküzdenünk. Viszont versenyzők vagyunk, és éppen emiatt versenyzünk. Nagyon várom már azt is, hogy újra találkozzak a rajongókkal, akik hihetetlenül lelkesek.”

A wokingi alakulat egy ideig a teljes IndyCar-szezonban való részvételt is fontolóra vette, végül viszont elálltak ettől az ötlettől. Az 500 mérföldesre azonban jövőre ugyanolyan formában fognak benevezni Alonsóval, mint tavaly tették. 2017-ben az Andrettivel együttműködve, az ő technikai felkészítésüket igénybe véve voltak ott a mezőnyben, azt viszont még nem erősítették meg, hogy 2019-ben is ezt a partnerséget folytatják-e majd. Akadály lehet, hogy az Andretti a Honda autóit és erőforrásait használja, amely céggel a McLaren tavaly nem túl baráti körülmények között szakított az F1-ben. Közben, bár erről nem beszéltek a közleményben, az interlagosi paddockban az a hír járja, hogy a McLaren ezúttal önálló entitásként, saját mérnök- és szerelőgárdát felállítva fog részt venni a megmérettetésen.

A 2019-es indianapolisi 500-at május 26-án rendezik az egész hónapon át zajló felkészülést, edzéseket, időmérőt és médiafelhajtást követően.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: