DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
USA

Jön F1-stílusú szuperlicensz-pontrendszer az IndyCarban is

A Formula-1-ben néhány éve már bevezették, hogy pontokat kell szerezni a különböző nevelőszériákban ahhoz, hogy valaki a legfelső szinten versenyezhessen. Most az amerikai „unokatestvér” is meglépi ezt, ott is jön a szuperlicensz európai mintára.

Miután komoly kritikákat kapott a Formula-1, hogy túl fiatal versenyzőket enged a volán mögé ülni, az illetékesek a Max Verstappen után jövőknek húztak egy vonalat, és azt mondták, kell egy minimum pontszám ahhoz is, hogy egyáltalán tesztelhessen egy feltörekvő fiatal F1-es autót, ahhoz pedig pláne, hogy versenyezhessen is.

Ezzel azt szeretnék nyilvánvalóan megelőzni, hogy a mezőnyből lefelé kilógó, vagy legalábbis még rendkívül tapasztalatlan versenyzők érkezhessenek meg a száguldó cirkuszba, ebből pedig a Red Bullnak volt, illetve lesz is még kellemetlensége egyik, junioprogramba tartozó versenyzőjükkel, Dan Ticktummal.

wickens1



A Formula-1-gyel párhuzamosan él és virul Amerika elsőszámú formaautós, avagy open wheel-bajnoksága, az IndyCar is, sőt, a sorozat fokozatosan fejlődik és egyre merészebb terveket szövöget, már az Államokon kívüli verseny(ek) rendezése is szóba került. Csapatok már jöttek, ezzel egész szép számú mezőny küzd már egymással minden egyes hétvégén, a bajnokság vezetése pedig szeretné elejét venni annak, hogy esetlegesen szerencsevadászok kezdjenek el legyeskedni az IndyCar körül, így pedig azt a döntést hozták, hogy itt is bevezetik a szuperlicensz-pontokat a sorozatba igyekvők szűrésének céljából.

Az amerikaiak rendszere szerint korábbi F1-es, illetve NASCAR-versenyzők automatikusan jogosultak lesznek az indulásra, de például a legfőbb nevelőszériának számító Indy Lights pilótái már csak akkor, ha futottak egy teljes szezont és az összetett első három helyének valamelyikén végeztek.

A jelenlegi mezőnyben többeknek problémája lett volna, amennyiben ezt a rendszert már korábban bevezetik, ilyen lett volna a bajnokságban újonc létére kifejezetten jól szereplő ex DTM-es Robert Wickens, a korábban az F2-ben pallérozódó Jordan King vagy éppen a nagy vándormadár, a szinte már mindent kipróbáló osztrák René Binder.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: