DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Túraautó

670 lóerős villanyautók, magyar győzelmi ambíciók

Nagy Dániel az összetett dobogóért, illetve az első futamgyőzelemért érkezik a Hungaroringre a Zengő Motorsport Cuprájával, a magyar M1RA istálló pedig ott folytatná hazai pályáján, ahol a legutóbbi futamon, Koppenhágában abbahagyta – vagyis a dobogó tetején. A hétvégén a negyedik fordulójához ér az első elektromos túraautó-bajnokságának nyitó szezonja, ahol a versenypályák legerősebb gépei közé tartozó autók mérkőznek meg. Méghozzá egyféle Goodyear gumival, amelynek a spanyol hőségben és a dániai esőben is helyt kellett állnia.

A hétvégén a Hungaroringen folytatódik a Pure ETCR első szezonja. Az első elektromos túraautó-bajnokságban két magyar istálló is rajthoz áll. A Zengő Motorsport a CUPRA gyári támogatását élvező csapatként indul, míg a Romeo Ferraris csapatához a Michelisz Norbert által alapított, ma Bári Dávid által irányított M1RA istálló csatlakozott az Alfa Romeo partnereként. Mindkét istálló nagy reményekkel készülődik hazai versenyére.

Nagy Dániel: Mélyvíz volt, most a dobogó a cél

A Zengő Motorsport istállójából Mattias Ekström, a DTM svéd legendája, ralikrossz-világbajnok három forduló után vezeti a bajnokságot, míg a magyar Nagy Dániel az összetett 9. helyéről optimistán várja a folytatást. „A vallelungai nyitó hétvégén úgy csatlakoztam a gyakorlott, világbajnokokkal tűzdelt mezőnyhöz, hogy előtte egy métert nem tudtam tesztelni ezzel a nehezen vezethető, különleges autóval. Nagyon mély víz volt, de rögtön az első futamomban előzni tudtam és a 2. helyen végeztem. A Hungaroringen egyértelműen az összetett dobogó a cél, illetve az első futamgyőzelem” – jelentette a 23 éves tehetség.



Bári Dávid: Büszkék vagyunk, nem pedig elégedettek

Az Alfa Romeo és a Romeo Ferraris partnereként induló M1RA számára nem indult könnyen az év, a legutóbb versenyhétvégén azonban a csapat pilótái, Philipp Eng és Luca Filippi végeztek az élen. „A Pure ETCR vadonatúj bajnokság, a Giulia ETCR pedig vadonatúj versenyautó, amelyben nagy fejlődési potenciál van – mondta el Bári Dávid csapatvezető. ­– Az eredményeinkből jól látszik a folyamatos fejlődés, amelyet megtettünk az idény első fordulója óta, hiszen legutóbb, Koppenhágában a hétvége két legjobb pilótája a mi csapatunkból került ki. Büszke vagyok a csapatra azért a munkáért, amit eddig elvégzett, ugyanakkor elégedettek nem vagyunk, szeretnénk még jobbá válni. Természetesen hazai pályán az a cél, hogy ott folytassuk, ahol Koppenhágában abbahagytuk. A Hungaroringen nőttünk fel, sok szép eredményünk született itt a múltban, mindig különleges ezen a pályán versenyezni.”

Pure ETCR: különleges autók, különleges formátum

A Pure ETCR-ben mind az alkalmazott technológia, mind a lebonyolítási forma innovatív. A versenyautók elektromos hajtáslánca csúcsüzemben 500 kW (680 lóerő) leadására képes, és 960 Nm azonnali nyomatékot bocsát a pilóták rendelkezésére. A gépek 3,2 másodperc alatt gyorsulnak százra, végsebességük 270 km/h. Mivel az első szezonra csak két-kétHyundai Veloster N ETCR, Cupra e-Racer és Alfa Romeo Giulia készült el, a 12 pilótát minden hétvégén két csoportra osztják. Szombaton két-három autó küzd egymással rövid sprinteken, míg a vasárnapi döntőben a hat leggyorsabb mérkőzik meg egymással – a rövid küzdelmekben nincs spórolás, hanem végig nyílt sisakos, kerék kerék elleni küzdelem zajlik. A hétvége győztese, aki a sprintfutamokban és a döntőben a legtöbb pontot gyűjti.

Egyetlen Goodyear minden körülmények között

Az egyedi tulajdonságokból következik, hogy a Pure ETCR autóknak olyan abroncs kell, amely megbirkózik a hatalmas erőkkel és az azonnali nyomatékkal, miközben kiváló tapadást és húzóerőt biztosít. Ez a Goodyear Eagle F1 SuperSport PURE ETCR specifikációja. „Az autók az elektromos hajtásrendszer miatt nehezek, a pilótával együtt 1800 kilósak, ez a tömeg párosul a közel 700 lóerős csúcsteljesítménnyel, így nagy teher hárul a gumiabroncsokra. Az első futamok alatt kitapasztaltuk a megfelelő guminyomásokat, ha ezekhez tartjuk magunkat, akkor kiválóan működnek a Goodyear gumik” – mondta el Nagy Dani.

Bári Dávid hozzátette: „Ami ezen kívül extra kihívás, hogy egészen szélsőséges körülmények között is ugyanazokat a gumikat használjuk. A spanyolországi Aragónban például az 50 fokos, forró aszfalton, míg legutóbb Koppenhágában az esőben is ugyanaz a keverékű gumi került az autókra, amelyeknek minden körülmények között teljesíteniük kell. Ez is egy érdekessége a bajnokságnak.” Egyetlen abroncsspecifikáció használatával ugyanis elkerülhető, hogy három vagy négy gumiváltozatot kelljen elszállítani a világ számos pontjára, ahol a futamokat rendezik. Mindez összhangban áll a Goodyear és a Pure ETCR fenntarthatósági elveivel is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: