DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
Túraautó

DTM: Esélytelenből futamgyőztes lett az Audi

A teljesítménykiegyenlítés révén könnyű autóval versenyző Kelvin van der Linde magabiztos győzelmet aratott a monzai szezonnyitó vasárnapi felvonásán. Müller és Auer végeztek az első háromban, Lawson eldobta az újabb dobogót.

A Monzában induló DTM-szezon második versenynapján teljesítménykiegyenlítő pluszsúlyok kavarták meg az erőviszonyokat: a szombati napon remeklő Ferrari 30, a Mercedes 25 kilogramm pluszsúlyt kapott, a dobogósok, Liam Lawson, Vincent Abril és Maximilian Götz autóiba ezen felül még 25, 18 és 15 kilónyi ballaszt került. Az újoncként első futamát megnyerő Lawson a tetemes, 55 kg-s plusz ellenére is megszerezte a második rajtkockát, a Van der Linde testvérek, a pole-pozíciós Kelvin és harmadik Sheldon közé ékelődve.

A könnyű Audival Kelvin van der Linde hamar meglépett a riválisoktól, csata a második helyért alakult ki Lawson, a kisebb Van der Linde és a negyedik helyről rajtoló Nico Müller között, akikhez Esteban Muth is felzárkózott a Lamborghinivel. Volt pillanat a harmadik körben, amikor a négy autó vállvetve haladt a padlógázas kanyarokban – Lawson volt a csetapaté vesztese, aki elbukta a második, majd harmadik helyet, végül ütközött a Lamborghinivel és a mezőny legvégére esett vissza, elvesztve egy kettős pódium reményét.



Az első futamok a boksztaktika változatossága döntötte el, ezúttal viszont a bokszkiállások zöme lezajlott a táv harmadát jelentő 8-10. körben, és kialakult az élmezőny új sorrendje: Kelvin van der Linde négy másodperces előnnyel változatlanul vezetett, a második helytől lefelé Müller, Lucas Auer és Sheldon van der Linde következett. Muth negyedikről a hetedik helyre esett vissza a kiállás folyamán, Philip Ellis és Marco Wittmann mögé.

Kelvin van der Linde vasárnap minden akcióból kimaradt, és a szombaton még esélytelen Audival győzelmet szerzett. Ne feledjük el, gazdag GT-tapasztalata ellenére a dél-afrikai is újonc a DTM-ben, azaz Lawsonhoz hasonlóan ő is győzött bemutatkozó hétvégéjén, ráadásul épp 25. születésnapján. Az Audi kettős sikert ünnepelt a tavalyi bajnoki ezüstérmes, Nico Müller második helyével kiegészülve, az előzetesen hétvége favoritjának gondolt Mercedesnek a második futamon egy harmadik hely jutott Lucas Auer révén.

A BMW végül dobogó nélkül maradt, Sheldon van der Linde negyedik, Marco Wittmann ötödik lett a bajor márkával, amely szintén hasznot húzott a BoP-ból. Ellis hatodik, Alex Albon hetedik helyezettként végzett, az utolsó köröket pedig a nyolcadik pozícióért vívott csata tette változatossá: számos próbálkozás után Mike Rockenfeller végül megelőzte Esteban Muth Lamborghinijét. Az utolsó pont a szombati dobogós Maximilian Götzé lett, az előző napi pódiumon végző másik két versenyző közül Vincent Abril csak 11. helyen zárt, megforgása után Lawson 14. lett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: