DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Túraautó

Újonc és a Ferrari nyerte a DTM-nyitányt

Az előzetes várakozások alapján a Mercedes tűnt a toronymagas esélyesnek, de boksztaktikájának köszönhetően az újonc Liam Lawson megszerezte a győzelmet a GT3-as korszak első versenynapján.

Az új szabályok értelmében repülőrajttal kezdődött a GT3-as autókra átálló DTM új szezonjának első versenye: Monzában a szombati futamon négy Mercedes foglalta el az első négy rajtkockát, az újonc Vincent Abrillal a pole-pozícióban két visszatérő, Daniel Juncadella és Lucas Auer előtt.

A Mercedesek vezettek a futam első szakaszában, de a sorrendet a boksztaktika döntötte el. Az 55 perces futam során korán kereket cserélő versenyzők szakítottak nagyot, elsősorban Liam Lawson a Red Bull–Ferrarival: az új-zélandi csupán a hetedik rajtkockából startolt, de Abril kiállása után a virtuális vezető pozícióban találta magát.



Lawson tempója is kiváló volt, így előnyét beosztva győzött: a 19 éves pilóta bravúrt hajtott végre, megnyerte első DTM-futamát, akárcsak két hónappal korábban első Formula-2-es versenyét. A futam előtt favoritnak gondolt Mercedesnek csak a második-harmadik hely jutott, a HRT csapat két versenyzője, Abril és Maximilian Götz révén. A másik Ferrari is jól ment: az ex-F1-es Alex Albon negyedik helyet szerzett.

Juncadella ötödik, legjobb audisként pedig Kelvin van der Linde hatodik lett. Maximilian Buhk szereplését érdemes még kiemelni: a hétvégén Formula-E-n induló Gary Paffett helyére beugró német az utolsó tíz percig húzta kiállását, így sokáig autózott az élen, majd friss gumikon több előzést bemutatva lett hetedik. A legjobb helyeken a DTM-ben szokatlan nevek végeztek, az elmúlt évek sztárjai jóval hátrébb futottak be: Nico Müller nyolcadik helyen, Marco Wittmann – legjobb BMW-ként – a kilencedik pozícióban, de Timo Glock csupán 17. lett a 19 fős mezőnyben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: