DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Túraautó

Berger nagyon kéri, ne mondjatok le a DTM-ről

A sorozat útját egyengető Gerhard Berger elismeri, hihetetlenül nagy bajba került a DTM jelene és jövője, ám a legnagyobb csapás az lenne, ha a hírek fényében a nézők is elfordulnának a sorozattól. A bajnokság a lelki támogatásotokat kéri.

Mintha nem lett volna elég baja a csak Európában versenyző Német Túraautó-bajnokságnak a koronavírus-járvánnyal, pár napja érkezett a hír, ami a vírustól függetlenül is veszélybe sodorná az egész sorozat jövőjét: bejelentette év végi kiszállását az Audi, így (mivel az Aston Martin idénre, a Mercedes pedig egy évvel korábban búcsúzott) a BMW-t hagyva egyedüli résztvevő gyártóként 2021-től a már az elmúlt években is szigorú költségcsökkentési intézkedéseket megfoganatosító szériában.

Hogy mi lesz a DTM-mel jövőre, az még a sorozat vezetői előtt is nagy talány, és egyelőre Berger számára is az idei szezon irányba állítása a prioritás – ami szintén nagyobb kihívásnak ígérkezik, mint más szériák esetében. A DTM ugyanis más üzleti modellre építkezik, mint például a Formula–1. Míg utóbbiban a pályák rendezési díjat fizetnek, melyet a jegyeladásokból fedeznek, a német központú sorozat kibérel egy versenyhelyszínt, a belépők ára pedig a saját kasszába folyik be. Így az üres lelátók nem is a pályák, hanem közvetlenül a bajnokság számára jelentenének anyagi csapást. Jelen állás szerint július 12-én a Norisringen startolhatna a szezon, és bár Berger korábban még ódzkodott a nézők nélküli futamrendezéstől, elmondása szerint ebben a duplán válságos helyzetben immár az az elsődleges célja, hogy elkezdődhessen a versenyzés.

dtm



A DTM irányító szervezetének vezetője videóüzenetben magyarázta el a jelenlegi helyzetet a rajongóknak, kérve őket arra, hogy a negatív felütésű, vészjósló hírek ellenére se fordítsanak hátat a sorozatnak – hiszen ha valami, akkor éppen az érdeklődés megcsappanása verhetné bele a szögeket a túraautózás csúcsának tartott széria koporsójába.

„Volt egy pár nehéz napunk azóta, hogy az Audi bejelentette a DTM-ből való kiszállását. Pillanatnyilag rengeteg egyeztetés zajlik a színfalak mögött, és tudom, hogy a DTM nektek is ugyanolyan sokat jelent, mint nekem. Ezért akarok mindenkit biztosítani afelől, hogy minden lehetségeset megteszünk annak érdekében, hogy amint csak lehet, az autóink visszatérjenek a versenypályára. Jelenleg minden erőmmel a 2020-as szezonra koncentrálok, és nagyon remélem, hogy az év második felében még hozhatunk nektek nagyszerű versenyeket. Persze biztosan lesznek korlátozások, és a koronavírus miatt a nézők nem fognak tudni csatlakozni hozzánk a pályákon.”

„Hihetetlenül fontos számunkra, hogy kitartsatok mellettünk, és összefogjunk ezekben a nehéz időkben, a koronavírus és az Audi kivonulásának fényében.”

„Hogy mi fog történni jövőre? Ezt a kérdést minden érintettel közösen kell letisztáznunk, és ehhez még szükségünk van egy kis időre. De én itt leszek és személyesen tájékoztatok mindenkit, amint lesznek új hírek. Addig is maradjatok hozzánk hűségesek és támogassatok minket. De ami a legfontosabb: maradjatok egészségesek!” – üzeni Berger a rajongóknak, azaz nektek.

A DTM idei mezőnyében az Audi és a BMW összesen 16 versenyzője várja a 2020-as szezon 10 pályájának 20 versenyét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: