DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Túraautó

DTM: Mortara nyert, de Wittmann a bajnok!

Izgalmas csatában dőlt el a Német Túraautó Bajnokság bajnoki címe 2016-ban - Edoardo Mortara mindent megtett a sikerért, de Marco Wittmann előnye behozhatatlannak bizonyult.

A hétvége során második alkalommal pole-pozícióból induló Antonio Felix da Costa megtartotta a vezetést, a bajnoki esélyesek pedig mindketten előre tudtak lépni: Marco Wittmann az ötödik helyről a harmadik, Edoardo Mortara pedig a hatodik pozícióból az ötödik helyre lépett fel. Az olasz egy körrel később átugrotta Tom Blomqvistot, így közvetlenül bajnoki riválisa mögé került. Az élen közben Gary Paffett szorongatta da Costát.

A mercedeses folyamatosan próbált jobb kigyorsítást venni a portugálnál, kétszer össze is értek, az utóbbi pedig végzetesnek bizonyult: a Mercedes-kanyar előtt Paffett kiforgatta ellenfelét, aki a mezőny végére esett vissza. Az incidens után így Wittmann a második, Mortara pedig a harmadik helyre kapaszkodott fel, de a versenybíróság áthajtásos büntetésre ítélte Paffettet, így a két bajnoki esélyes lépett fel a vezető pozíciókba.



Az ötödik körben Mortara meg is előzte riválisát, a német azonban nem hadakozott ellene, hiszen tudta, hogy ilyen forgatókönyv esetén még a ötödik hely is bajnoki címet hozhat neki. Ezután az olló némileg kinyílt kettejük között, de Wittmann nyugodtan tartotta a másfél-két másodperces távolságot az audissal szemben, míg harmadik helyet időközben Tom Bloqvist örökölte meg. A futam felénél Mortara öt másodpercre növelte előnyét Wittmannal szemben, de a németet a hatodik helyig márkatársai követték, így az olasznak semmi esélye sem volt arra, hogy külső „segítség” nélkül hódítsa el a bajnoki címet.

Miután da Costát az ág is húzta, és elveszítette egyik kerekét, az éllovasok megérkeztek a bokszba a 24. körben: Mortara megőrizte a vezetést, Wittmann elé azonban hárman is beférkőztek: Christian VIetoris, Tom Blomqvist és Paul di Resta - a második-harmadik helyen haladó Mike Rockenfeller-Nico Müller párosnak még ki kellett állnia a bokszba. Wittmann így elméletben az ötödik helyen állt, de még így is bajnoknak számított, hiszen a pontszámítás szerint 2 ponttal állt ekkor Mortara előtt.

Miután letisztult a kép, Tom Blomqvist elengedte Wittmannt, aki a negyedik helyen hajtva haladt pályafutása második DTM bajnoki-címe felé. Mortara folyamatosan növelte előnyét, a 33. körben több mint hat másodperc volt az előnye Christian Vietoris előtt. Az utolsó körökben Mortara nyugtalanul kérdezgette csapatát, hogy hány kör van vég hátra, hiszen hiába vezette a futamot, ő a bajnoki címért jött Hockenheimbe.

A futam végén már nem történt változás, Mortara nyert Vietoris és di Resta előtt, Marco Wittmann pedig negyedik helyével elhódította a bajnoki címet. Az Audinak sem volt azonban oka a szomorkodásra, hiszen a négykarikások a gyártók bajnoki címét hódították el a BMW és a Mercedes előtt.


Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: