DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Tereprali

Dakar Rali: Peterhanselé a szakasz, már Sainz vezet

Van ok az örömre az Audinál: Stephane Peterhansel nyerte a szakaszt, Carlos Sainz pedig vezeti a Dakart. Felzárkózott Loeb és Al-Attiyah is.

Vasárnap egy 463 kilométer hosszú, nagyrészt megint sziklás, köves talajú szakasz várt a Dakar mezőnyére némi homokkal, kevés dűnével, és egy rövid aszfaltos résszel – a nagy kérdés pedig az autósok között az volt, hogy sikerül-e javítaniuk az első napon leszakadó sztároknak, és hogy ki lesz az, aki megpróbál igazán előnyt kovácsolni ezen a terepen.

 

Peterhansel 50. szakaszgyőzelme

Nos, a két rutinróka, Stephane Peterhansel és Nasser Al-Attiyah rálépett a gázra, az első mérési pontnál (nagyjából a táv 10%-a, itt voltak a dűnék) övék volt a két legjobb részidő, a harmadik szektor végére viszont a katari leszakadt, és nyolc percet veszített, visszaesett a top tízen kívülre.

Peterhansel egészen a 167 kilométernél lévő negyedik mérési pontig vezetett, ott viszont átvette tőle a szakasz első helyét a Toyota egyik újonca, Seth Quintero, de olyan kicsik voltak a különbségek, hogy még a harmadik helyett Yazeed Al-Rahji is fél percen belül volt a fiatal amerikaihoz képest.

peterhansel-dakar-audi



A szakasz második felében aztán Peterhansel lerázta magáról a két toyotást, és bár a parádésan autózó Sebastien Loeb is erősen szorongatta, de végül a francia legenda nyerte meg a mai szelektívet, ami ráadásul komoly mérföldkő a számára: ez volt a 50. szakaszgyőzelme, amivel utolérte az örökranglistát vezető Ari Vatanent, beállította a finn expilóta csúcsát.

 

Sainz vezet az összetettben

Peterhansel mögött végül alig 29 másodperces lemaradással szerezte meg a napi második helyet Loeb, és a Prodrive Hunterek a tegnapi óvatoskodás után ma abszolút versenyképesnek tűntek: Al-Attiyah is felgyorsult a nyolcperces veszteség után, és végül remek tempót diktálva a negyedik helyen zárta ezt a szakaszt, bő hétperces hátránnyal Peterhansel mögött.

Közé és Loeb közé az említett Quintero jött be harmadiknak, ő lett a nap legjobb toyotás versenyzője, Al-Rahji az ötödik helyet szerezte meg, míg a tegnapi második Carlos Sainz a hetedik időt autózta szűk 17 percet veszítve Peterhansellel szemben.

dakar-audi-sainz_1

Az összetettben viszont így is a spanyol vezet, mivel a szombati győztes Gulliaume de Mevius közel 25 percet kapott ezen a 463 kilométeren, ezzel egészen az ötödik helyig csúszott vissza.

Sainz mögött Al-Rahji következik nem egészen két perc lemaradással, Loeb a tegnapi problémák nagy részét eltüntetve a 19. helyről felzárkózva már a harmadik pozícióban áll mindössze négy perc hátránnyal, és a 20. helyről támadó Quintero is már negyedik, megelőzve De Meviust.

Al-Attiyah és Peterhansel is rengeteget javított, a 22–24. helyről a katari címvédő már a 7., és 12 percre csökkentette a hátrányát Sainzhoz képest, Peterhansel pedig a 9., ő 13 perccel van lemaradva a vezető csapattárs mögött.

Említsük még meg, hogy Guerlain Chicherit is a 21. helyről kapaszkodott fel és már ott van a top tízben, a nap vesztese pedig Giniel de Villiers, aki a harmadik helyről fél óra veszteséggel jelentősen hátrébb csúszott, de például a Minivel versenyző Vaidotas Zala is kikerült a top tízből a tegnapi negyedik hely után, ellenben ma top tízes dőt autózott Martin Prokop a Forddal.

Az autós mezőny állása két szakaszt követően:

1. Sainz, Cruz Audi 8:49:38
2. Al-Rahji, Gottschalk Toyota +1:51
3. Loeb, Lurquin Prodrive +4:17
4. Quintero, Zenz Toyota +7:36
5. De Mevius, Panseri Toyota +7:44
6. Ekström, Bergkvist Audi +11:17
7. Al-Attiyah, Baumel Prodrive +12:16
8. Moraes, Monleon Toyota +12:17
9. Peterhansel, Boulanger Audi +13:16
10. Chicherit, Winocq Toyota +14:47

 

Goczalék a Challenger élén

A T3-as prototípusokat tömörítő Challenger kategóriában a második szakaszt is a 19 esztendős Eryk Goczal nyerte: ezúttal is voltak hullámvölgyei, egy ponton csak ötödik volt, de végül egy perc előnnyel végzett az élen nagybátyja és csapattársa, Michal Goczal előtt. Eryk édesapja, a csapat harmadik tagja és vezetője, Marek Gochal "csak" a negyedik helyet szerezte meg, a tökéletes Goczal-dobogóba belerondított a kiválóan autózó, és mindössze szűk három percet kapó Mitchell Guthrie.

Cristina Gutierrez a 7., a korábbi WRC-sztár Kris Meeke a 11., a tavalyi Dakar-győztes Austin Jones pedig a 12. időt hozta vasárnap.

Az összetettben így a kettőből kettőt nyerő Eryk Goczal vezet, de csak 1:19 az előnye a nagybátyja, és 11:24 az édesapja előtt: ezt a kategóriát egyelőre ez a család sajátította ki.

 

Motorosok: Branch gyengébb nappal is őrzi a vezetést

A kétkerekűek napja már az elején felborult: a harmadik helyen álló Mason Klein ugyanis megállt 46 kilométernél, és nem is tudta folytatni a szakaszt, úgyhogy az egyik topversenyzőt nagyon hamar elveszítette a mezőny.

Összességében sem hozott szerencsét a tegnapi top négynek ez a nap, ugyanis egyikük sem fért be a legjobb tíz közé, Ross Branch a 13., Ricky Brabec a 11. időt motorozta, Bradley Cox pedig a legjobb harmincba se fért be – de Sanders és Kevin Benavides sem volt ott a legjobb tíz között ezen a napon.

Elsőként végül az ötödikként rajtoló Cornejo Florimót értékelték, aki ezzel az összetettben is előrelépett a második helyre, jelenleg két és fél perc a hátránya a vezetést a visszafogottabb napja ellenére megőrző Branch mögött, majd Brabec következik szűk hét percre, a ma harmadik helyet jegyző Quintanilla az összetett negyedik, a napi második Luciano Benavides pedig az összetett ötödik helyére lépett elő.

A motoros mezőny állása három szakaszt követően:

1. Ross Branch Hero 9:50:05
2. Jose Ignacio Cornejo Florimo Honda +2:55
3. Ricky Brabec Honda +7:15
4. Pablo Quintanilla Honda +15:20
5. Luciano Benavides Husqvarna +17:22
6. Daniel Sanders GasGas +17:24
7. Sam Sunderland GasGas +18:19
8. Toby Price KTM +19:39
9. Adrien van Beveren Honda +20:43
10. Joan Barredo Bort Hero +20:56

 

Van Kasteren vs. Loprais a kamionosoknál

A holland Van Kasteren a prológ és az első szakasz után ma is a leggyorsabbnak bizonyult a monstrumok között, de elképesztően szoros csatát vívott a cseh Ales Lopraisszal, és végül alig hat másodperc döntött előbbi javára. Loprais ezzel a kiemelkedő teljesítményével az összetettben is feljött a második helyre, Van Kasteren szűk 13 perccel vezet két napot követően, a dobogó alsó fokán pedig a ma két percet kapó Michal Macik áll, ő már közel 22 perccel maradt le a listavezetőtől.

A tegnapi második Huzink ma 26,5 percet bukott, ezzel visszacsúszott az ötödik helyre.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: