DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Tereprali

Dakar: Szikrázó küzdelem Sainz mögött

Az éllovas spanyol pilóta sokat veszített előnyéből, de így is megnyugtató különbséggel mehet neki az utolsó napnak - Peterhansel és Al-Attiyah elképesztő csatát vív mögötte.

Stephane Peterhansel diktálta a tempót az autósok mezőnyében az idei Dakar utolsó előtti szakaszán: az első száz kilométeren öt percet faragott le az éllovas Carlos Sainzcal szembeni hátrányából, a végére pedig nyolc percet osztott ki a másik Mininek - Sainz azonban így is bőven vezet riválisai tegnapi eltévedésének köszönhetően. A spanyol pilóta tíz perces előnnyel várhatja a mindent eldöntő utolsó szakaszt, amely 374 kilométer lesz majd - ha nem történik vele semmi rendkívüli, akkor ez a fór elég lehet neki a győzelemhez.

A második helyezett egyébként jelenleg nem is Peterhansel, ugyanis bár sokáig úgy tűnt, hogy a toyotás Nasser Al-Attiyah elveszíti ezt a pozíciót, de a szakasz végén feltámadt, visszavágott és végül csak tíz másodperccel (!) veszítette el a napot - jelenleg mindössze hat másodperccel vezet Peterhansel előtt, elképesztő küzdelem zajlik a második helyért.

Fernando Alonso a tegnapi borulás után ma nem siette el a dolgokat, nagyon hamar begyűjtött tíz percet a riválisokhoz képest, ezúttal nem tudott igazán jó időt autózni.

A motorosok között a husqvarnás Pablo Quintanilla ment a legjobban, hamar egyperces előnyt épített ki a KTM-es Matthias Walkner előtt, ami elég volt ahhoz, hogy a végén kilenc másodperces fórral nyerje a 379 kilométeres szakaszt. A chilei győzelmével gyakorlatilag megfeleződött az összesítettben élen állós Ricky Brabec előnye, aki a legjobb hondásként ma közel 12 percet veszített, és mindössze a 10. helyen ért célba. Az utolsó, mindent eldöntő szakasz előtt Brabec és Quintanilla között így szűk 14 perc a különbség.

Az összesített harmadik helyet a címvédő, egyben legjobb KTM-es Toby Price foglalja el 22 és fél perces hátránnyal. Mögé a negyedikre márkatársa, Walkner kapaszkodott fel, akit 16 másodperccel követ a második legjobb hondás, Joan Barreda Bort.

Az állás az utolsó szakasz előtt:

Autósok: 1. Carlos Sainz (Mini) 41:31:57 ó., 2. Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 10:17 p., 3. Stephane Peterhansel (Mini) + 10:23 p., 4. Yazeed Al-Rajhi (Toyota) + 47:57 p., 5. Giniel de Villiers (Toyota) + 1:06:34 ó., 6. Bernhard Ten Brinke (Toyota) + 1:17:50 ó., 7. Orlando Terranova (Mini) + 1:26:44 ó., 8. Mathieu Serradori (Century) + 1:52:32 ó.

Motorosok: 1. Ricky Brabec (Honda) 38:33:28, 2. Pablo Quintanilla (Husqvarna) +13:56, 3. Toby Price (KTM) +22:34, 4. Matthias Walkner (KTM) +29:53, 5. Joan Barreda Bort (Honda) +30:09.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: